Powered By Blogger

onsdag 1 december 2010

Världsaidsdagen & min dagens

Eftersom jag redan har trampat upp spåren till att mixa yta med djuperier här så kör jag en bit till på det temat idag. Men med en helt ny inriktning, för den 1 december betyder Världsaidsdagen. Ett ämne jag brinner för och kan hyfsat mycket om. Jag är stödmedlen till Noaks Ark, ett förbund som dels stöttar hivpositiva och dels jobbar för att förhindra spridning av sjukdomen.

Jag kom i kontakt med dem i samband med en intervju för drygt 7 år sedan, gick en utbildning hos dem och slogs av hur mycket fördomar och hur lite kunskap de flesta av oss har. Och hur jäkla illa behandlade väldigt många hivpositiva blir, mycket av just de två anledningarna. Därav det röda bandet som jag har på hunden på min väska, det första bandet som fanns faktiskt:


Det är 29 år sedan de första patienterna med symtom, som vi nu kallar aids, upptäcktes. Sedan dess har mycket hänt och idag pratar vi kronisk sjukdom, inte som förr då en hivdiagnos var samma sak som en dödsdom. Men samtidigt som vi slutade prata om en dödsdom så slutade vi prata om hiv överhuvudtaget, trots att fler och fler får en hivdiagnos varje år.

De senaste tre åren har antalet nysmittade personer i vårt land överskridit 400 om året. Mer än 1 person i veckan får en aidsdiagnos i Sverige. Enligt Noaks Ark beror det mycket på att vi inte för samtal om hiv och aids idag. Vi blundar, håller för öronen och tror att det inte kan hända oss. Därför är Världsaidsdagen en viktig dag i mina ögon. Vill du veta mer så besök Noaks Arks hemsida.

För att sparka in lite av mitt normala signum; ytlig, så får ni även en dagens.



















Första bilden är tagen på en toalett ute på fältet, mitt sista jobb utanför kontorsväggarna. Förlade det till ett favoritställe, en gymnasieskola där jag även fick en chans att fika med en av mina favoritmänniskor som jobbar där. Lite nostalgi, men henne kommer jag förhoppningsvis få chans att träffa igen. Så jag är ändå mest bara lycklig att slutet är nära nu. Bara 2 dagar bort.. :o)

Fast vad klurigt det där med att plåta sig själv med mobilen är. Det blir en gigantisk röd telefon i förgrunden som snor utrymme från plaggen. Störigt!
Någon som har tips på hur man tar bättre Iphonebilder måhända?

Nu ska jag strax svida om för det vankas middag på restaurang med svärföräldrarna ikväll. Så det kan hända att jag återkommer med en dagens numero dos senare. Ha en bra kväll och var rädda om er. Kram!

10 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt sett det där röda bandet på tyghunden och undrat vad det är. Man känner ju bara till det rosa. Dumt nog för jag har faktiskt stört mig lite på att bara bröstcancer får uppmärksamhet när det finns så mycket annan cancer och andra lika allvarliga sjukdomar. Så därför tycker jag att det här var ett riktigt skitbra inlägg. Ska kolla din länk och läsa på lite. Hoppas du får en trevlig middag. Kram/ Kira

    SvaraRadera
  2. Kira: vad glad jag blir att du gillar inlägget. Jag var lite skeptisk själv till att publicera det först för man vet ju liksom inte hur det anammas i en ytlig klädblogg… :o)
    Håller med dig om att det har fokuserats mycket på bröstcancer medan det aldrig pratas om så mycket annat. Vet folk som har drabbats av annat och som har känt skam för att dreas diagnoser ”fallit i glömska”. Samtidigt är det ju bra att folk får upp ögonen, om så bara för en sak i taget. :o)Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Du har helt rätt i det du skriver; det talas för lite om HIV numera. Jag var med då det begav sig och minns skräcken som spred sig bland mina homosexuella kompisar. Ungdomar idag tror att det inte finns längre eller att man klarar sig ändå.

    Käre sambon har varit ute ikväll och gått i fackeltåg och delat ut kondomer med RFSU.
    Nu blir det lammfärsbiff med fetaost.

    SvaraRadera
  4. Bra intiativ att skriva om detta! Tack för ett intressant och informativt inlägg!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Ja, man blir alldeles förskräckt när man läser om hur STD-sjukdomarna ökar igen och tittar på program typ "Kungarna på Tylösand" där en korkad kille skryter om att han haft sex med 150 tjejer och aldrig använde kondom för "att knulla med kondom är som att käka kola med papper på"....
    Då är man fan inte rädd om livhanken! Kanske leka lite rysk roulette med?!

    Snygg som fan är du och har bara 2 dagar kvar in the hell-hole:) Kram gumman!

    SvaraRadera
  6. Mycket bra inlägg Josanne! (-: Jag och mina patienter tackar för stöttningen! Kramar

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Hördudu! du är väl minst av allt yta. Det är ju så finurligt att vi kan ha både ett Mollyintresse och ett socialt angagemang samtidigt och jag tycker att empatin lyser igenom bland Mollybloggarna.
    för att återvända till din yta så är den väldigt snygg.
    Kramar från Eva

    SvaraRadera
  8. Instämmer med samtliga talare!
    Kram
    L8
    PS Imorgon är det fredag :-)

    SvaraRadera
  9. En sak till.... glöm nu inte att sätta på dig din "dra-åt-pipsvängen-helvetesjobb-jag-säger-upp-mig-klänningen". Efter imorgon är det fredag hela veckan. Kram L8

    SvaraRadera
  10. Har inte hunnit svara här och hinner inte nu heller...sorry... men era kommentarer är väldigt högt uppskattade. Kramar!

    SvaraRadera