Powered By Blogger

måndag 28 januari 2013

Dagens – som desperatsöker efter huskursknep

Jag gillar inte piller. Alls! Har till exempel hellre huvudvärk till den går över av sig självt, försöker mota förkylningar med sömn, vitaminer och vila istället för att stoppa i min små ”botande” saker. Men! Jag har inte ett enda knep när det gäller att sova… Något som är en gigantisk bristvara i mitt liv just nu. Hur trött jag än är tar det ofta en evighet innan jag somnar. För att vakna igen inom ett par ynka timmar och ha fetproblem att knoppa in igen. Och så håller det på. Vaknar galet tidigt, sisådär 4-5 på morgonkvisten och då är uppenbarligen John Blunds arbetsskift till ända för det är omöjligt att få ner ridån igen. 

Vilket såklart resulterar i att jag är trött ända in i skelettet under dagtid… Inte kul, inte bra… Så därför gör jag som jag, tjatigt nog, brukar och frågar er, i fall ni har något bra knep man kan ta till för att somna i vettig tid och helst inte vakna förrän sovtiden runnit ut… Något så kallat huskursknep… Hade verkligen behövt det nu för jag mår illa, är muskelskör och snudd på apatisk, allt på grund av grav trötthet. Vilket definitivt syns:


Ett hålögt vrak… Vilket jag inte kan vara på onsdag då det väntar ett überviktigt möte… Därav desperatsökandet efter sömn… Take care därute! Kram!

6 kommentarer:

  1. Önskar jag hadeett bra tips att komma med, men jag får snika på de du får istället!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Kan väl säga att han borde komma hit också sådär vid 4-5 tiden...
    Jag tror det är stress som måste bort.
    Men dricka nåt varmt utan koffein och så (typ honungsvatten) lär vara bra. Finns ju rogivande saker hos Hälsokost som ex Valeriana. Kan funka.

    SvaraRadera
  3. Hej! Läser ofta din blogg men har aldrig kommenterat. Ett tips pröva ett kedjetäcke man kan få utskrivet av en arbetsterapeut, har hjälpt många med sömnproblem.

    SvaraRadera
  4. Jag har ingen aning! Just nu sover jag inte bra och vet inte riktigt vad jag ska göra åt det... Träna, frisk luft eller trötta ut sig fysiskt kanske?
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej! Öronproppar för att minimera ev störande ljud/ rörelser som kan väcka dig, valeriana, ligga skönt (tex rena lakan är myyyys!), svalt i rummet och mörkt. Jag brukar kolla på tv tills jag blir trött, det rensar huvet - trots att experterna bannlyser tv i sovrummet. Det funkar för mig så experterna skiter jag i:) inget koffein sent. Lycka till!

    SvaraRadera
  6. Hejsan!

    Vill börjamed att tacka för de fantastiskt fina korten jag vann och som kom i brevlådan förra veckan :o)Tack!

    Nu till sömnen. Något som gjorde underverk (inte bara) för min sömn var att sluta med ALLA snabba kolhydrater och koffein. Kanske inte det man vill höra, men det funkar. Klockrent.

    Mindre drastiska metoder som kan hjälpa mer i stunden är andingsövningar och mindfulness. Andningsövningen kan du göra två gånger om dagen och gör enligt följande:
    Ligg på plant underlag med benen lite isär och armarna längs med sidorna. Ha handflatorna uppåt och håll ihop tumme med pekfinger. Andas in och fyll magen nedifrån och upp medans du räknar till fyra. Håll andan och räkna till fyra. Släpp ut luften sakta (tänk att du tömmer uppifrån och sedan ända ner från magen) och räkna till åtta. Gör detta i ca 5-10 minuter. När du når avslappning så kommer du känna det i fingrarna som du håller ihop. Det känns liksom att de har kontakt, men ändå inte. En superskön, läkande och nyttig andningsövning.

    Inom mindfulness finns något som heter kroppsscanning. Där scannar du igenom hela kroppen med tanken. Som hjälp finns det app till telefonen (kostar några kronor, jag har en som heter mindfulness 2 och är grön till färgen) där en röst guidar dig igenom hela scanningen. Det brukar ta 10-20 minuter. Den har jag använt mycket just för insomning och när jag liksom du vaknat mitt i natten och inte kunnat somna om.

    Man kan också testa ett glas varm mjölk eller ett lugnande örtte (friggs kvällsro) som kan ge lite lugn en stund innan man ska sova.

    Lycka till!
    Eva

    SvaraRadera