Powered By Blogger

onsdag 21 november 2012

Dagens – som fick en dom & tog läkaren på orden


Spetsblus i chalk – Indiska Bella, vitt linne från Twilfit under, kavaj - Forever 21 Zippered blazer, black, jeans – Please, halsband – Unica of Sweden, bälte – Cowboybelt, handledsvärmare – Odd Molly Aguarana sleevewarmer, dark grey.

En stass som har varit med på återbesök på vårdcentralen idag. För att få svar på alla de miljardtals blodprover jag tog där för lite drygt två veckor sedan. Lever, galla, sköldkörtel, diabetes, salter, gluten… med mera, med mera.... Och alles tipptopp! Och tjolahoppglad blev såklart jag! Extraglad för det faktum att jag inte är glutenallergiker. Jag råkar ju liksom älska bröd och pasta. Vilket nog herr doktor märkte för han tyckte att jag skulle fira med en limpa bröd :o) 
Så var är då felet på min extremstruliga ballongmage? Jo jag fick en dom. IBS. Det där kluriga som det inte finns något vettigt svar på hur man botar eftersom det skiljer sig från person till person. Så nu blir det till att läsa på lite bättre och testa för att försöka klura ut vad i matväg det är jag blir sämre av. Och bättre av för den delen. Fast idag var jag dock bara precis tvungen att ta läkaren på orden:


Vörtbröd! Som jag har suktat efter på ett smått galet plan sedan Mollylandias egna julambassadör flashade det hos sig. Så dags att hugga in på det nu. Kram!

10 kommentarer:

  1. Vad skönt att få ett svar. IBS är tydligen jättevanligt. Har funderat på om jag kan ha det också och testade nåt medel på apoteket mot just det PRO-IBS hette det. Tyckte det hjälpte lite men nu har jag slut och glömmer hela tiden att köpa mer :) Vörtlimpa är ju bara sååå gott. Måste införskaffas till helgen...mums

    P.S, du har fått en liten award av mig :) D.S

    Kram
    /Vivvi

    SvaraRadera
  2. Skönt att det inte var gluten, laktos och annat sånt. IBS är ju rätt vanligt numera och jag vet flera som äter LCHF som inte märker av IBS längre. Jag börjar själv tro att min knasmage var IBS. Inget som jag nu känner av när jag inte äter så mycket kolhydrater längre. Det kan ju vara värt att testa. I alla fall att dra ner på mjölbaserade produkter.

    kram

    SvaraRadera
  3. Jag har IBS sen många år. Har gått igenom alla undersökningar som finns innan jag fick min diagnos.Var tom glutenintolerant ett tag under utredningsfasen, men det visade sig vara fel, vilket jag också blev väldigt glad över, för den månad jag åt glutenfritt var bra bökig. Och jag älskar också bröd!
    Har tidvis varit urdålig! Vill du ha råd får du gärna höra av dig till mig. Men mitt första och största råd är att inte lyssna för slaviskt på råd. För IBS är en lurig sjukdom och det är så individuellt vad man tål och inte tål, så det som gäller för en gäller inte för en annan! Dessutom är det så att det kan växla vad man klarar att äta också. Själv hör jag till de ca 50% av IBS-sjuka som är känsliga för fibrer. När jag mådde som sämst fick jag rådet av en dietist att det "grövsta" i fiberväg jag fick äta var tomat och grönsallad. Gurka var för "tufft". När jag har mina dåliga perioder mår jag egentligen bästa av vanlig rejäl mat typ kött, sås och potatis... Klarar inte heller lök, men lökpulver går bra osv. Man får testa sig fram helt enkelt! Vet att en del IBS-are mår bättre av GI och LCHF. Det stämmer inte alls på mig. Så som sagt, det är väldigt individuellt.
    Jag lever numera ganska bra med min IBS, vet ganska bra hur jag ska parera när jag är på väg in i sämre perioder. Har också hört att IBS kan bli bättre när man blir äldre. Kanske en klen tröst just nu, men ändå...
    IBS är en jobbig sjukdom och påverkar tyvärr inte bara mag-tarmkanalen utan ger andra kroppsliga symtom också. Men det trösterika är ju ändå att det inte är en "farlig" sjukdom.
    Säger inte välkommen till klubben, men ändå...du fattar va?!
    KRAM

    SvaraRadera
  4. Och det var alltså Nena som just skrev, fast på en annan inloggning tydligen...

    SvaraRadera
  5. Välkommen i gänget..tyvärr!! Har testat en hel del o inget blivit bättre " med åren". Som sagt, vi är alla olika, en del blir bättre andra inte. Lycka till!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Skönt att du fått en diagnos. Även om det inte är kul att ha IBS, så är det bättre att veta. Hoppas du hittar du sätt att hantera sjukdomen. Och njut av vörten! Kram

    SvaraRadera
  7. Läste ovanståendes kommentar. Menar naturligtvis inget illa jag heller, bara du du skall förstå du inte är ensam. Skriver för jag vet av erfarenhet att en del personer har mig som " hatobjekt" o försvarar varandra om små illrar..tror du vet. Mina kommentarer uteblir "tack vare det", åtminstone en orsak från mitt håll.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Jag med! Fast med regelbundna matvanor och stresshantering så blir det bättre och bättre.
    Skönt ändå att proverna var så bra.
    Kramar

    SvaraRadera
  9. Tusen Tack för er respons!!! Känns som ett jätteprojekt att försöka bena ut i det här men det ska nog gå. KRAM!

    SvaraRadera
  10. Bra med diagnos, då har du i alla fall något att testa dig fram med. Maken har IBS, och har lyckats får bra ordning på det med att ändra matvaner. Han fick också tabletter att ta när magen gör ont som värst. Jag har testat dessa och de gör underverk mot ontet. Egazil heter dessa, kan vara värt att fråga efter om du har mycket ont. Köt matdagbok ett tag, så listar du nog ganska snabbt ut vad som är bra och dåligt för just dig.
    Kram

    SvaraRadera