Powered By Blogger

söndag 21 oktober 2012

Måste det vara så jävla desperatkommersiellt?

Jag tänkte egentligen låta bli att göra det här inlägget, men känner att det inte går att avstå, att jag ändå måste. Eftersom jag tycker att det inte riktigt borde få gå till så här… 

Jag tar det från början, som är att jag för ett tag sedan skaffade mig ett litet mission. Som går ut på att jag ska försöka gilla julen i år. I alla fall lite. Och jag försöker verkligen, att muta in positiva tankar i skallen. Men redan nu, nio veckor före julafton, är det på väg att förstöras. För varför måste det vara så jävla desperatkommersiellt? Som jag faktiskt tycker att det osar när butikerna släpar fram julpryttlar till förbannelse i mitten av oktober. Som om alla tänker att om de inte plockar fram prylarna nu så kanske alla köper någon annanstans och inte hos dem när de väl får ut sitt pynteri på butiksgolvet… Typ. 

Jag skulle verkligen vilja veta varför det hårdexponeras julsaker nu? Hur de som bestämmer att det ska vara så tänker när de totalt dödar allt det där med längtan och förväntan… För vem i hela friden orkar upprätthålla det i två månader? Vem vill dricka julmust, se tomtar och insupa juldoft från nu till julafton?... 
I alla fall här har ni lite mer jul, inspanad i en stor Icabutik denna dag:





Ja en stor banderoll med texten god jul gör ju sig verkligen suveränbra i oktober… Och såklart att man måste ha en julstekspade, för hur ska man annars kunna laga mat i jul? Och bra där då att man kan börja planera för det redan nu… Fast sedan blev det vidrigt på riktigt, för när jag såg den där julkokboken så spydde jag nästan… Så nu tar jag lite paus från det här med att försöka gilla julen. Men återkommer nog säkert i ämnet om ett tag eller två igen… Tjing för idag!

9 kommentarer:

  1. Hej!

    Du har så rätt, jag har funderat över att göra en advent och jul-lista med mina 10 bästa och den är inte kommersiell ett enda dugg.
    Det är vansinne med alla dessa tomtar i slutet av oktober och jag tänker också på att snart så har vi allhelgonahelgen här, och då tänker jag inte på de små monstren, bevara oss från dem, utan på att helgen blir allt viktigare för människor att tänka på och minnas nära och kära.
    Vi kan väl kanske försöka ta saker i lite rätt ordning ändå (sa hon som köpte jultidning)
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  2. Ja hjälp - jag blundar så gott det går för jag känner precis som du - det är förbannat svårt att gilla julen när man får allt tingeltangel nedkört i halsen så här.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Godmorgon sötan!
    Ja det låter ju helt förfärligt med allt som redan plockats fram!! Håller helt med Eva, först har vi ju faktiskt Alla helgons helgen som är så viktig! Visserligen tänder vi ju ljus o tänker på de som inte längre finns här med oss ändå men den helgen känns viktig, först! Sedan är det advents tur, en sak i taget.. Skygglapparna på när det vankas mathandling i butik. Gå till någon lokal julmarknad sedan i december, där finns alltid lite fina hantverk o annat smått o gott, stämningen infinner sig. Tips är bl.a gå på PRO,s lokala julmarknad, där kan man finna riktigt fina hemlagade bakverk till billig penning, samt annat fint såklart. Det blir för mycket av det goda när det manglas ut såhär stora mängder redan nu som du beskriver, inte konstigt man tröttnar.
    Nu skall jag masa mig upp för det vankas sjukgymnastik..
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Bedrövligt, men ett tecken helt i tiden! för vi lever ju i ett tidevarv då ALLT, precis allt, ska tas ut i förskott. Det där med att vänta och längta verkar helt ha gått ur modet. semlor säljs året runt, i mitten på juli plockas skolprylarna fram i butiker (snacka om att förstöra sommarlovet när barnen möts med orden SKOLSTART i butiken i juli!!!). Ungefär samtidigt är det tydligen dags att köpa vinteroverall om man inte ska riskera att bli utan..... Sen hänger väl det tidiga julpyntet i butikerna ihop med att det dessutom julpyntas hemma hos folk allt tidigare. Jag är ju en sån där motsrävig jäkel som tycker att till advent tar man fram adventsprylar, inte tomtar och gran och hela skiten. Sen har jag lagt märke till ett annat fenomen, typ till annandagen är folk trötta på pyntet och till nyår ska det vara borta. Så här kommer mitt julevangelium (och jag ÄLSKAR jul ). Man adventspyntar dagen före första advent, man julpyntar dagarna före julafton, man klär granen dagen före julafton, man njuuuuter av julpyntet hela julen och till trettondag Knut åker julen ut. Så det så!
    Kram

    SvaraRadera
  5. (Och själv ska jag ägna en hel helg om två veckor till att vara med på inspelning av samtliga gudstjänster som ska sändas i SVT i jul och nyår- snacka om tidg julöverdos....)

    SvaraRadera
  6. Håller med, säger största julälskaren, det är för tidigt och Allhelgona får INTE komma i skymundan, som tendensen är nu :( KLem

    SvaraRadera
  7. Jag håller också med. Det är för tidigt och går handeln så dåligt att de måste vräka på nu?
    För mig börjar julandet vid 1:à advent eller nån dag innan.

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Haha precis min tanke också när jag så Pernillaboken :)) Jag fick min första juldos igår inne på Frölunda torg. Och jag fattar inte heller varför det är så.. Jag blir spyfärdig innan det börjar. Jag hade en period innan barnen när jag bojkottade julen. Sedan i och med barnens glädje hittade jag tillbaka till det som var mysigt ( men det andra, jobbiga finns alltid i bakgrunden). Nu är barnen stora och som tur är väldigt coola inför julfirandet. Så nu ses vi bara vi och min syster och hennes barn i lugn och ro. Förra året när vi var hos mig fick katträdet vara julgran :) Prefekt! Kramar

    SvaraRadera
  9. Massa Tack för era kommentarer! Det är synd att inte Nena får bestämma i detta land för jag håller med henne, och er andra som tycker att julsaker inte har att göra i verkligheten förrän till första advent. När det är julskyltning. DÅ och inte förr och därmed basta! :o) KRAM på er!

    SvaraRadera