Powered By Blogger

onsdag 2 november 2011

Anna varnar för kapade kontokort!

Anna skrev en kommentar som jag tycker att det absolut kan vara relevant att lyfta fram i ett eget inlägg. Så då gör jag det. Och hon skrev så här:

”VARNING! Jag vill uppmana alla som har köpt OM-kläder från USA och/eller England att kolla sina kontoutdrag. Mitt kontokort har blivit kapat och någon har den senaste veckan gjort flera köp på sammanlagt nästan 20 000 kr. Kortet är endast använt för OM-köp på nätet. troligtvis har någon butik fått samtliga kunduppgifter + kontokortsuppgifter kapade.”


Såklart rusade jag in på mitt konto för att kolla statusen där, inga kapningar… pust. Men fy fan vad jag lider med Anna, och eventuellt fler som kan vara drabbade. Och håller tummarna att det löser sig snabbt och smidigt. Nu har jag dock ingen lösning att komma med för hur man ska gå tillväga om man är drabbad… tyvärr…
Men om du vill så får du supergärna hålla mig uppdaterad om hur det går för dig Anna. Jag frågade vilka butiker hon handlat av och fick det här svaret:

”Jag har handlat från många utländska OM-butiker, främst dessa:
deepfling.com
bohemiadesign.co.uk
huset-shop.com/
www.fifiwilson.com/
shopatnola.co.uk/
Det är för jävligt att det är så osäkert att använda sitt kort på nätet. Jag är skitförbannad!”

Jag, som är en notorisk motkämpe till kontokort, håller absolut med. Och jag blir alltmer restriktiv med att använda kort som betalningsmedel… samtidigt som alltfler dissar kontanter och bara tar kort.
Ett jäkla dilemma… Någon smartis därute som har något bra förslag på hur man kan skydda sig?... om man nu ens kan det… Kram, Kärlek & Respekt! Take care!

11 kommentarer:

  1. Usch vad obehagligt. Jag har aldrig varit med om det själv, men har vänner som råkat ut för det, men då har det varit att de tagit ut i bankomater som det trixats med och banken har hjälpt till.

    Det jag gör är att jag har ett shoppingkonto med tillhörande VISA som används till nätköp och där har jag i princip aldrig några pengar så man skulle inte komma över några summor där. När jag vill köpa något så för jag över direkt aktuell summa och köper, men inga pengar blir liggande liksom. När jag bokar i förskott så ber jag om räkningen först, går igenom den och för över så nära som möjligt exakt summa för att vara på den säkra sidan. Och postförskott och faktura i Sverige är ju bra så man slipper använda kortet också. Kram och hoppas det ordnar sig!

    SvaraRadera
  2. Mitt "mastercard" blev kapat...."någon" hade spelat för ett antal tusenlappar på Unibet.
    Mastercard hade upptäckt det, kontaktade mig o det hela ordnade sig.
    Titti

    SvaraRadera
  3. Jag råkade ut för samma sak i anslutning till att jag handlade på deePfling. Har ett kort för nätköp

    SvaraRadera
  4. Använder mitt vanliga VISA-kort. Handelsbanken har en service som gör att man med ett enkelt knapptryck kan öppna och stänga sitt kort för köp på nätet och köp utomlands. Kanske fler banker som erbjuder detta! (Gäller bara att komma ihåg att öppna och stänga).
    Kram

    SvaraRadera
  5. Usch! Det är en noja jag har! Så jag brukar föra över pengar när jag behöver vilket innebär att jag ibland stått där i kassan utan täckning på kontot :-0 Men hellre det än att kontot blir skimmat eller kapat! Kram

    SvaraRadera
  6. American Express har bedrägeriskydd för köp på nätet så jag har använt det vid köp på nätet.
    Annars använder jag hellre faktura från Klarna så slipper man ligga ute med pengar om man vill returnera.

    SvaraRadera
  7. Helen: Vad menar du med bedrägeriskydd? Det här var nämligen ett American Express-kort.

    SvaraRadera
  8. Tusen tack för era tips och erfarenheter! Personligen så har jag gått och klurat på Katinkas förfarande den här veckan, inte minst med tanke på kattauktionen, och pengarna som kommer att dyka upp in till den, har även länge velat skilja pengarna åt, shoppingpengar och andra pengar… så tack K för en spark därbak genom din kommentar. :o)
    Har aldrig hört talas om turn on turn off som Nena skriver om men absolut värt att kolla upp det också!
    Annars gör jag också som Katinka skriver tar på postförskott eller faktura, kostar mer men värt det, dels av den här anledningen och dels om varan inte finns, som jag har råkat ut för flera gånger, och då behöver man inte ligga ute med pengar.
    Massa Kram allihop!

    SvaraRadera
  9. Anna: Ring Amex kundtjänst så hjälper de dig.
    Jag har aldrig behövt använda mig av det men jag har hotat en och annan webbutik med det ;)

    SvaraRadera
  10. Swedbank/Sparbanken har en tjänst att skapa ett unikt e-kort som man laddar med den summan man handlar för. "E-kortet" kan därefter inte användas. Det gör att man inte behöver lämna ut sina "riktiga" kortuppgifter. Den tjänsten är gratis om man har internetbank.
    Så brukar jag göra om jag inte handlar på faktura eller med en överföring.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  11. SEB har ett skydd där man vid varje kortköp på nätet måste verifiera sitt köp genom att skriva in en förregistrerad kod. För att kunna använda kortet över internet så krävs att man aktiverar sitt kort och samtidigt som man aktiverar kortet får man själv bestämma en kod.

    Kram Odd Oldskan

    SvaraRadera