Powered By Blogger

tisdag 31 maj 2011

Aldrig har jag hört att det är för att de vill

Kul att läsa era kommentarer i mitt inlägg ”19.000:- i garderoben vs Mollysar på kroppen”. Kände att jag vill förtydliga lite; för även om jag personligen tycker att det är ganska psyksjukt att slänga ut 19.000:- för en engångsdress så tycker jag samtidigt att det är upp till var och en vad man vill lägga sina stålar på. Precis som jag inte har några aspekter på om man väljer att behålla sin brudklänning i garderoben eller inte.
Det som fick mig att skriva inlägget var just aspekten att människan som har lagt 19.000:- på sin bröllopsdress jämt klankar på mina, som hon kallar svindyra, klädval. DET är tydligen okej, men inte att jag ”ger tillbaka med samma mynt”. DET fick mig att reagera och plita ner vad jag tänkte och kände.


Men även om min inställning är; do what you like så kan jag ändå inte låta bli att opponera mig mot att det i många fall, och allt oftare, verkar som att själva vigseltillfället är det viktigaste och inte det som kommer efter, äktenskapet, vilket är DET som är grejen om ni frågar mig...
Det vräks på med svindyra kläder, glassiga blomsterdekorationer, överdådiga middagar och en hel hop av glam och lyx i största allmänhet. Och när man frågar de involverade om varför de slår på så stort så har jag för det mesta fått svaret att det är för att ”det ju hör till”. Aldrig har jag hört att det är för att de vill.


Så min högst personliga slutsats av det är att det har blivit en sjuk jävla hets att gifta sig så flashigt man bara kan, just för att bevisa att man kan. Någon som känner igen det, eller är det bara i ”mina kretsar”?
Fast nu får det vara slutsvamlat från mig på ett tag, för jag ska äntligen ge mig i kast med att sammanställa årets absolut mest tjatade undersökning; den om hur mina besökare ser ut. Så vi ses igen om ni känner för det. Kram till dess!

12 kommentarer:

  1. Låter ju förfärligt om det bara är för att "det hör till"! För min del skulle det ju kännas mer naturligt att få höra "det är vad jag/vi vill göra" istället!! Håller med dig, låter väldigt konstlat o stelbent..men tydligen vanligt då.
    Att din väninna har åsikter om dig o dina Mollysar, är ju rena dumheterna! Det är oförskämt rent ut sagt! Det är till att "kasta sten i glashus"..
    Kram

    SvaraRadera
  2. Kan ju bara tala för mig själv och allt runtomkring mitt bröllop fixade jag i stort sett själv bara för att det var kul och för att jag älskade planerandet. Ville ha en stor fest med så många släktingar och vänner som möjligt för det är så sällan man får tillfälle att träffa alla tillsammans. Att jag sedan ville lägga pengar på frisör, klänning mm för att få känna mig som en prinsessa för en dag var just därför. Den där känslan att få vara prinsessa för en dag och att se blivande makens ansiktsuttryck och kärlek när jag kom in med min far i kyrkan är värt vartenda öre. :-)

    Därför gifte jag mig med ett stort bröllop (85 pers). :-) Det är ett minne för livet...

    I sak har du dock rätt och jag tror ofta folk slår till på stort bara för att...Jag var också orolig att folk skulle jämföra med andra bröllop de varit på som varit "flashigare" men sen insåg jag att jag knappt såg någon annan än min man på hela kvällen så det spelade ingen roll...

    Oj, vad långt det blev, ursäkta, ville bara förklara att vissa av oss gör det för att vi just vill och inte för att det ska vara så :-)

    kram
    /Vivvi

    SvaraRadera
  3. Vi hade "stort" bröllop med över 80 gäster, men bara för att vi ville det. Blommor fixade makens kompis, inbjudningar ordnade hans morbror som driver med tryck, klänningen lade jag 4000,- på och nu har den varit dopklänning för båda barnen. Kort och gott, vi fick ihop ett bröllop som jag anser som billigt och som vi ville ha det. Minnet lever kvar, men inte i klänningen. Fan vad rörigt det blev.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag har fler bekanta som inte gifter sig för att 'de inte har råd'. Förväntningar på bröllop har det gått troll i kan jag tycka. Vi la ner pengar på ringarna, min brudkläning var inte gratis förvisso men det vi la pengar på var en kock ståendes på plats. Annars fixade vi och familjen mycket själv och vi gifte oss på landet med festen i trädgården. Gästerna ombeddes att ta med stickad tröja för kvällen så det var en informell tillställning där vi också pushade för att barn var välkomna. En underbar dag trots regn med många glada barn som sprang runt, familjemys och en kock som brassade en Paella av gigantiska mått. Vi var jättenöjda och att det sedan inte var det flärdfullaste bröllopet, är inget jag är ledsen över. Bröllopet speglar vilka vi är, anspråkslösa och glada över att få fira med familj och vänner. Tyvärr har bröllopsindustrin manat till hets och hysteri att många verkar känna att det inte går att gifta sig under flera hundratusen... Tråkigt för det är väl inte det bröllop ska stå för?
    Kram din lilla näbbgädda där :)

    SvaraRadera
  5. Jag som träffar en hel del brudar kan intyga att just nu är bröllopen stora och påkostade. En tjej tyckte själv att det nästan hade blivit en tävling i bekantskapskretsen om vilka som hade störst och flådigast bröllop. Hade ena vännen 60 gäster skulle nästa ha 75 osv.....
    Vi gifte oss borgerligt med ca 10 pers närvarande. Ingen av oss ville ha nåt ståhej, detta var våran grej. Fick kommentar ev en person efteråt som helt enkelt säger "hur fan kunde ni göra så?! Gud så oromantiskt!"
    Kan väl säga att förutom mina barns födelser är det det mest fina och känslo-samma jag varit med om......Kram!

    SvaraRadera
  6. Tycker det är så tråkigt att folk ska ha en massa åsikter, vad andra lägger sina pengar på. Sina egna ihoptjänade pengar..

    Jag hittade min brudklänning på Väla för 300 kr och är så nöjd över det beslutet. Jag kände mig väldigt vacker den dagen ändå! :-) Jag ville hellre lägga lite mer pengar på min ring som ska bäras dagligen i resten av mitt liv.

    Så kontentan är.. att besluten är lika många som det finns rumpor i världen, men lyssnar man på sitt hjärta så blir det bra!

    SvaraRadera
  7. Synd när det blir hets med allting tycker jag, bröllop eller inte. Jag gillar tanken på att man får göra som man själv vill eller har råd med. Hur flådigt som helst eller enkelt.

    Saknar dig J!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Hoppas du får krya på dig nu så du kan njuta lite av sommarvärmen!
    Ang bröllop så sa vi hela tiden till varandra: Vad är viktigt? Jo att vi ska stå och lova att älska varandra i nöd och lust och att vi valt att visa världen att vi hör ihop. Inte färgen på servetterna eller dyraste bröllopet. Så vi körde vårat eget race - avslappnat, personligt och kul! Många sa att det var det roligaste bröllop de varit på just därför :-)
    Och jag resonerade som Flock - klänninge ska användas en gång - ringarna ska jag ha varje dag så de fick kosta lite mer. Min outfit kostade under en tusenlapp inkl allt - makens gick loss på ca 7000 kr - men så kan han använda sina kläder/skor till massa andra tilfällen.
    Men viktigast av allt - var och en blir lycklig på sin fason. Alla får göra efter eget hjärta och budget - och låta andra göra det samma förhoppningsvis :-)
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Intressant ämne du tar upp! Först måste jag ju hålla med dig; helknasigt att ha synpunkter på andras klädbudget överhuvudtaget och såklart ännu mer när personen ifråga själv lägger en stooor summa på ETT plagg... Hon borde slå upp ordet "självinsikt" tycker jag.

    Jag får erkänna att jag börjat titta på "fyra brudar" som går på fyran nu och kan inte låta bli att fascineras över att det faktiskt TÄVLAS i bästa bröllop. Helt galet samtidigt som en del av mig tycker att det är rätt kul att kolla på... Men var är romantiken när man betygsätter någons bröllopsfest/klänning/what ever för att få en bra "placering" kan man ju fundera över. Dock har jag ända sedan jag var liten drömt om att få vara prinsessa för en dag, ha en vacker klänning, få bli fixad i håret, ha en underbar fest tillsammans med alla jag älskar... Jag var aldrig på skolbalen eller har haft annat tillfälle till ngt liknande, så det är en dröm som inte ännu uppfyllts. Och så är det lite trist om det blir för mycket åt andra hållet tycker jag, att "alla" ska gifta sig på en strand i Thailand eller i rådhuset, för trots allt är det ju underbart att få vara gäst på ett vackert bröllop! Förra året gifte sig min barndomskompis med sin man, dock ingen bröllopsklänning i sikte eftersom båda är män, men ändå något alldeles fantastiskt att få bevittna!! //Tanja

    SvaraRadera
  10. Väl rutet!

    Sorry att jag inte bidragit till din läsarundersökning.... det har varit så himla knepigt att kommentera ett tag nu? Men- jag läser varje dag i alla fall=) Kram!

    SvaraRadera
  11. Hej!

    Du har helt rätt och som jag skrev förut så har det i vissa fall gått helt över styr. Det är just så som Lindiloo skriver att många avstår från att gifta sig av anledningen att man inte har råd. Och som jag skrev i mitt förra inlägg så väljer man en kyrklig vigsel så kostar själva vigseln ingenting bara en i paret är medlem i Svenska kyrkan. Och som du skriver så det viktigaste är att man älskar varandra och vill dela sitt liv med den andra. Det har blivit aningen för mycket nu, även om det är helt fantastiskt att viga. Jag har ju dessutom den stora glädjen att se brudparen i ögonen, det är så mycket kärlek och allvar i blickarna.
    Självfallet väljer var och en vad vi lägger våra pengar på men det finns en hel bröllopsindustri som så gärna vill ha våra pengar och skapar behov.

    Kramar från Eva Solid

    SvaraRadera
  12. Dessvärre är det ju inte över när bröllopet är det, sen kommer bebishetsen med barnvagn som kostar mer än en begagnad bil osv osv.

    I övrigt :hear hear!

    SvaraRadera