Powered By Blogger

söndag 19 februari 2012

Förtydligar i väntan på viktig tvhändelse

Jag känner att jag vill klargöra lite angående mitt förra inlägg. För det handlar absolut  INTE om att jag skulle vara avundsjuk för att jag inte har gjort någon gastric bypass utan att jag istället får kämpa själv. Jag hoppas innerligt att jag INTE hade fått göra någon heller om jag hade försökt gå den vägen. För när jag började ta tag i min eskalerande vikt på nyårsdagen i år så låg jag på detta bmi:


Och när jag vägde som allra mest, en sorglig dag i höstas, såg det ut så här: 


Och jag hade visserligen passerat gränsen för vad som räknas som övervikt där, men inte ens då hade det varit okej om någon hade gått med på att snörpa in min magsäck. Tycker jag. För jag var fullt kapabel att ändra mina usla matvanor, börja röra på mig en ynka smula mer, och på det sättet gå ner i vikt. Helt av mig själv. Vilket jag har bevisat… :o) 
För som det verkar nu, och som några av er också skriver i kommentarsfältet så har det gått någonslags trend i att snörpa in magen istället för att ta tag i viktproblemen på naturlig väg. En skrämmande utveckling i så fall… 

Nu säger jag INTE att det är fel för alla, de med grav fetma ska givetvis ges denna chans till ett bättre liv, om de vill, men det ska inte ske av någonslags slentrian, eller vad jag ska kalla det för. 
Men! Nu handlade INTE mitt förra inlägg om den moraliska aspekten utan om en person som kommer med uttalanden om att det bara är att äta mindre när hon alltså själv har ”fuskat” sig till sig viktminskning. En person som jag alltså No Fucking Way är det minst avundsjuk på. Okej? 

Vad var det där med viktig tvhändelse då? Det som står i rubriken. Jo, om tio minuter vankas det åter och äntligen Big Brother och det missas INTE av denna, trots allt, jäkligt ytliga och lättroade tant… ;o) Kram på er! Kärlek & Respekt!

6 kommentarer:

  1. Något man ofta "missar" att berätta om Gastric bypass är att ca 25% får svåra komplikationer och får opereras om.
    Det är ingen tjohejsan-quickfix utan är fyllt av risken - som de flesta operationer.

    Och uppföljningen för den mentala biten är under all kritik; den är obefintlig.
    Så kan man banta själv - i lagom takt så man hinner med mentalt - så är det f-n så mycket bättre (ursäkta min franska)

    SvaraRadera
  2. För mig är vaken operation eller pulver något alternativ. Med ändrade rutiner och vanor går det om man bara vill. Så länge man möjligen inte nått allt för hög vikt. Möjligen operation då som ett led i att lära sig äta och motionera rätt. Pulver aldrig. Lär man sig inget på. Att det går med motion och bra mat är jag ett levande bevis på! Det måste ju också vara det som ger störst möjlighet att lyckas hålla det. Man måste ju ändra liv både nu och för resten av sitt liv. Så tänker jag.

    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
  3. Godmorgon!
    Låter förfärligt det som en del skrev i ditt kommentarsfält! Går en trend i sådana operationer! Jag har ju trott o tänkt som Helen skriver ovan, att ett sådant ingrepp kan vara riskfylld. Då undrar jag hur man (om man nu inte verkligen behöver,finns ju undantag) frivilligt kan utsätta sig för detta ingrepp!! Dessutom sjukvården lägger sina resurser som behövs på så många andra viktiga områden.
    Säger bara; HEJA ER SOM KÄMPAR PÅ!
    KRAM

    SvaraRadera
  4. Hemskt om det är som många skriver att det går trend i ett så riskfyllt ingrepp. Jag trodde verkligen att det fanns tydliga gränser för när det är tillåtet att göra en sådan diskussion. Däremot har jag ju läst att man funderat på att faktiskt sänka BMI-gränsen för detta ingrepp. Sedan är det väl tyvärr så att flera långtidsstudier visat att denna metod är den enda som fungerar i längden för personer som lider av kraftig fetma, vilket säkert bidragit till att sjukvården blivit mer generös med denna metod. Jag hoppas innerligt att ingen utsätter sig för detta som inte först provat "allt annat"! Sen kan jag förstå din ilska i förra inlägget Josanne! Det är upp till var och en om man vill berätta eller ej, men att då ge goda råd och låtsas som att dessa råd fungerat är ju inte OK!

    Sen vidhåller jag med en dåres envishet att det inte går att ge goda råd heller , eftersom våra olika genuppsättningar gör att olika personer behöver olika metoder. Så jag skulle aldrig drömma om att påstå att "min metod" är den rätta eller funkar för alla. T.o.m. pulver kan vara en bra metod att få igång en viktnedgång för vissa (t.ex. mig), naturligtvis i kombination med ändrade matvanor och som också används inom sjukvården. Jag säger som Annelie, heja alla oss som kämpar på, på våra olika sätt!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Haha, bra att sätta på hjärnan också. Tillåta en sådan diskussion???? Operation skulle det ju vara!
    Kram igen!

    SvaraRadera
  6. Sorry att jag inte har svarat er... :o( Jag har inte hunnit och nu känner jag att jag redan har sagt allt jag hade att säga i ämnet... Men tusen tack för era bra och tänkvärda komentarer!!! Kram!

    SvaraRadera