Powered By Blogger

måndag 14 februari 2011

Fira eller inte fira – ett halvdjupt dyk i min åsikt...

Inför julen 2009 gjorde jag en reportageserie med människor som inte firar jul. Där de berättade varför. Det kom en hel hop av reaktioner på det. Både positiva men absolut mest negativa. Med en betydligt yngre make, inte ett enda barn i huset men däremot en bror i fängelse och inget kött på menyn så är jag relativt van att få ganska starka och mycket illasinnade reaktioner för att jag bryter mönstret för hur man så kallat ”ska vara”.

Men jag blev ändå ganska överväldigad över hur provocerande det tydligen är med folk som hoppar över högtider. Vilket jag också gör. Och har gjort hur länge som helst.

Och det är klart att jag har behövt försvara mig för det också men jag har ändå valt att ligga lite lågt med att jag tycker att firande mest bara är krystade måsten och kommersiellt bullshit. Det genom att inget säga ifall ingen frågar. Mest för att det bara har blivit så, för jag står absolut för hur jag är och vad jag tycker.


Däremot så kan jag och mr Make fira de mest bisarra sakerna, som att vi har fått ihop pengar till en ny Kap Verde-resa, att jag har hittat mina intyg, att han har fått en skitrolig tatueringsbokning eller att det bara råkar vara en tisdag när vi är på riktigt bra humör...
För då är det på våra egensatt villkor och inte efter en förutbestämd kalender...

Presenter kommer när vi hittar något till varandra. För jag uppskattar spontanhandlingar så extremt mycket mer än påtvingade köp. Anledningen till att jag tar upp det här idag är såklart Alla hjärtans dag.
Jag dömer absolut ingen som håller på traditionerna, däremot är jag nyfiken på hur ni tänker i den här frågan. Fira eller inte fira?
Och varför det ena eller det andra? Nu har jag halvdjupdykt nog för idag så jag drar mig tillbaka genom att sätta punkt med en kram och ett god natt!

15 kommentarer:

  1. Jag uppskattar verkligen mer att få en present eller ömhetsbetygelse en annan dag än på alla hjärtans dag och har aldrig firat denna dag. Jag är lite emot det kommersiella i det hela precis som jag är emot att julen ska handla om julklappar och konsumtion.

    Eftersom jag har barn har jag dock blivit mer traditionsbenägen. Jag tycker att det är fint för barnen att året har sin rytm med högtider och sysslor. Det kan handla om såväl att sätta potatis som att baka pepparkakor eller klä julgran. Givetvis ger vi även någon julklapp, men just den delen försöker vi alltså göra till en mindre del än förberedelserna, umgänget och stämningen. Som ensamstående valde jag ofta att arbeta på julen och innan vi fick barn åkte maken och jag gärna till varmare breddgrader.

    De flesta traditioner är ju av godo och på sätt och vis kan det väl vara trevligt att det finns en dag där man blir påmind om att uppmärksamma sina kära. Jag tycker dock att det är viktigt att det inte blir slentrian så att att man konsumerar massa onödiga mjukisdjur och gullipluttit krafs som ingen mer än affärsinnehavaren bli lycklig av. Tar man det som en förevändning för att gå ut och äta middag kan det väl ändå vara en aledning så god som någon.

    SvaraRadera
  2. Tycker att det är upp till var och en! Skulle med glädje skippa jul och sånt om jag inte haft barnen. Har haft planer på att dra utomlands flera gånger, men resorna är så jäkla dyra då....Kram

    SvaraRadera
  3. Hej raring..Jag tycker att var och en får bestämma själv vad man ska eller inte ska fira..själv kan jag tycka att allt kan firas..inte för att man måste köpa en massa saker utan just för att det är kul att fira..sen kan man ju fira på olika sätt..Alla hjärtans dag..kan kännas lite romantisk..romantik är ju alltid härligt..så därför firar jag allt som bara går :) det är helt enkelt kul att fira..men på mitt eget sätt..och..jag respekterar alla andra som vill göra som dig..inte fira..det är upp till var och en..kramar

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att det är upp till var och en om de vill fira och följa traditioner eller fira och följa sin egen väg, Mej gör det absolut ingenting hur andra gör för vi firar i tid och otid..både traditionsenligt och inte traditionsenligt och det har kommit mycket tack vare barnen...
    Men vi har också våra egna dagar som infaller precis när som för vi kan fira just något som kommit plötsligt eller bara för att det är en bra dag.
    Jag tycker inte att det gör mej något som helst hur andra firar..det är verkligen upp till var och en:)
    Kramarna( NU slant nästan fingrarna så det KUNDE blivit KAMRAN ha ha ha precis som Montazamis make) ha ha

    SvaraRadera
  5. Vi gör nog både och. Ger presenter när vi hittar den där perfekta saken, men gottar oss lite extra idag. Håller med dig om att det är mycket kommersiellt samtidigt som det lyser upp lite i gråa februari.

    Jag skippade också julen när jag var ensamstående (och det hade folk mkt bekymmer med... )men nu firar vi för dotterns skull. De flesta jular firar vi faktiskt hemma bara vi.
    Man får bestämma själv helt enkelt; hade vi haft ett megagräl idag hade vi nog inte alla-hjärtans så mycket. =)

    SvaraRadera
  6. Ärligt så är vi så otroligt dåliga på att ta egna initiativ till firande så därför är det skönt att bara hänga på "datumet" och fira lite en måndag. Min make är ingen som går runt och köper presenter till mig för att det är så himla skoj men han glömmer aldrig bort denna dag, födelsedagar osv. Det funkar fint för mig. Men det är väl ändå tur att vissa väljer att inte fira idag, affärerna måste ju få sälja även andra dagar ;-)

    KRAM

    SvaraRadera
  7. Helt upp till var och en om man vill fira högtider. Jag har blivit mer pro-jul nu när vi har fått barn. Det känns roligare att fira det nu. Alla hjärtans dag, namnsdagar och sånt firar vi inte. Trodde jag. Jag fick visst en bukett idag och det är ju så klart trevligt även om jag faktiskt hellre får blommor eller annan uppvaktning någon annan dag. (nu låter jag otacksam och det är jag inte men jag hoppas att du förstår vad jag menar). Vi kan dricka skumpa en tisdagkväll när vi städar istället.

    kram

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Fira eller inte fira är upp till var och en tycker jag. Jag tycker bäst om det spontana lilla firandet men vi är ju olika. De stora högtiderna så är det ju som mest högtryck i kyrkan så jag och maken är ju mest där och hinner inte allt annat vilket är skönt. Sedan handlar ju i våra stora högtider inte om shopping i första hand...
    Men visst kan det vara provocerande för en del att andra gör annorlunda. Det är ju bara bra att vi gör olika.
    Själv så tycker jag om fastetiden som närmar sig nu, då firar man ju inte precis men däremot låter bli shopping, drar in, tid att fundera över livets och världens konstifikationer. Sen firar vi rejält minsann. Fasst jag älskar presenter, både att ge och få men bäst är när det bara blir inte av tvång.
    Kramar från Eva

    SvaraRadera
  9. Fira hur man vill- det är viktigast.

    Jag tillhör de som gillar traditioner, i måttlig mängd. Skulle inte kunna åka bort på julafton till solen dock. Maken är mycket mer traditionsintresserad, men efter barnen så har det också blivit viktigare. För de vill fira, inte har vi tvingat dem till det.

    Har ett speciellt "förhållande" till alla hjärtans dag: min man är absolut INTE en som kommer med små presenter, vare sig då eller andra dagar, vilket är lite trist. Inte så att jag vill ha en massa grejer, det handlar mer om själva grejen att man tänkt på någon annan. Vi går ut och äter, ibland gör vi ingenting, ibland har jag skrivit "tulpaner" på handlingslistan...så det blir något iaf. Gillar det mer spontana från min käre man, men eftersom han är så usel på det så....

    Men som sagt, vad man vill fira och inte fira är upp till var och en, så länge man inte hymlar med det. Jag kan bli galen på de som inte kan ta bladet från munnen om man planerar ett firande (t.ex. midsommar)tillsammans och det inte kryper fram förrän på själva DAGEN att man inte vill göra det, eller det, eller det....
    Rakt från början. Från båda hållen!

    Kram!

    SvaraRadera
  10. As my children get older we place less importance on Valentine's Day, Halloween and other commercial holidays. Since I have 2 sons away at University, we celebrate being together whenever they are home to visit. For me, it is more about family; celebrating personal accomplishments and time together. I have not seen them in 6 weeks and this weekend they will come home to visit. That means lots of hugs and lots of food:)
    Kram,
    Karen XOXO

    SvaraRadera
  11. Bra fråga som inte är helt enkel att svara på! Alla hjärtans dag o Hallowen är ex. på högtider jag aldrig firat. Alla helgona är en helg som jag tänker (o blir lite ledsen) på de som inte finns kvar hos oss. Likaså jul o påsk. Firar gör vi på olika sätt, efter känsla o år. Tycker om att få upp mina röda gardiner som ex. o andra textiler, mycket värme. Årstiden är kall o vill därför ha mitt bo varmt o mysigt, fast det skiljer också från år till år hur mycket/lite det blir. Midsommar hade jag ALDRIG firat när jag träffade maken. (hade alltid jobbat då) Så jag visste faktiskt inte hur man gör..o vet faktiskt inte nu heller, haha. Presentdelen, tja vi köper o firar spontana saker men kan även ge varandra vid jul o födelsedagar. Varierar där också. Långt svar som skulle kunna bli mycket längre men tror du fattar ungefär hur vi gör.
    Ha en bra dag hjärtat!
    KRAM

    SvaraRadera
  12. Jag är av åsikten att alla får göra som de vill! Så som ni har det verkar superhärligt, verkligen! Fortsätt med det ni trivs bäst med. Varför ska folk bry sig så mycket om hur andra gör, fattar inte det...nää fira hellre sådant ni vill fira inte för att "man måste" kraaaam!

    SvaraRadera
  13. Hej igen,
    vet inte om jag missuppfattade frågan..!? Trodde du frågade hur vi gör själva..därav mitt långa svar! Vad/hur andra gör är upp till var o en såklart! Tycker personligen inte om att bli "påtvingad" fira något..som sagt var o en gör som dom vill!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Tusen miljoner tack underbara ni för era tankar och vanor. Jag skäms som fan för att jag inte svarar er bättre än så här... :o( Men jag uppskattar er som fan, bara så ni vet!!! Kramar i kubik!!!

    SvaraRadera
  15. Klart man ska göra som man vill, annars känns det ju inte bra! Många skriver om barnen, och det jag tyckt mig märka (inte av kommentarerna här dock!) är att det nästan ses som fult att fira om man inte har barn. Tex sägs ju julen vara "barnens högtid" och att då som barnfri älska julen verkar lite "barnsligt". Är man då ytlig för att man vill pynta och mysa bara för sin egen skull?

    SvaraRadera