Som sagt så mixade jag två
olika recept med lite egenpåhittat. Enligt mig blev det en supergod variant av
saffranspannkaka, så jag hoppas jag har fått allt rätt här nu… nervöst som
satan att skriva sitt livs första recept :o) Men här är det:
1 kg risgrynsgröt – färdig på rulle
Häll gröten i en bunke.
Mortla saffran och socker till ett fint pulver, tillsätt konjak eller rom, rör om och låt stå en stund så sockret smälter en smula.
1 kg risgrynsgröt – färdig på rulle
2 paket saffran ( kan räcka med ett
om man vill ha mindre saffransmak
2 msk strösocker
1 dl mörk rom eller konjak (frivilligt men blir mycket godare, ett ”hemligt tips” från min gotländske exman. Jag använde mörk rom)
3 st ägg
1 dl mandel
1 dl russin (frivilligt, jag gillar russin så jag hade med det)
Serveras med:
vispad grädde och sylt, helst den gotländska specialiteten salmbärssylt men björnbärssylt eller annan mörkare sylt går också bra.
2 msk strösocker
1 dl mörk rom eller konjak (frivilligt men blir mycket godare, ett ”hemligt tips” från min gotländske exman. Jag använde mörk rom)
3 st ägg
1 dl mandel
1 dl russin (frivilligt, jag gillar russin så jag hade med det)
Serveras med:
vispad grädde och sylt, helst den gotländska specialiteten salmbärssylt men björnbärssylt eller annan mörkare sylt går också bra.
Häll gröten i en bunke.
Mortla saffran och socker till ett fint pulver, tillsätt konjak eller rom, rör om och låt stå en stund så sockret smälter en smula.
Rör
sedan ner blandningen i gröten. Tillsätt därefter äggen, ett i taget, rör
mellan varje ägg och sedan till det blir en jämn smet.
Skålla mandeln, dra av skalen och hacka lite halvslarvigt sådär. Rör sedan ner
mandel och russinen, om ni vill ha sådana i.
Häll smeten i en smord
eller bakplåtsklädd form som gärna får vara i ungefär storleken 20X30 cm för
att få den lagom tjock.
Grädda i nedre
delen av ugnen i cirka 40 minuter på 200 grader. Den ska bara få lite färg
upptill och inte vara rinnig inuti.
Servera ljummen tillsammans med en klick sylt
och vispad grädde.
Om ni nu skulle få för er att göra saffranspannkaka efter det här receptet så
får ni supergärna höra av er till mig och berätta hur den blev… Gonatt & Kram för
idag!
Ska göras i helgen:) Lite dåligt med rom hemma dock, får slatta i konjak i stället:) Kram
SvaraRaderaDet ska provas!
SvaraRaderaTack för receptet! Det måste provas här med snart. Fast jag tycker inte spritsmak i bakverk, det har jag aldrig gjort. Undrar om jag ändrat mig med åren, fniss..
SvaraRaderaSaffran i mat tycker jag mycket om. Många har det mer i bakverk tror jag. Lussebullarna förstås, där har vi saffran. Nu blir jag ju hungrig av det jag skriver o efter sett din goa saffranspannkaka.
Ha en bra dag!
Kram
Mmmm det måste jag testa! Har konjak hemma :) Grizzly leker för full med larven som kom igår :) Kram
SvaraRaderaMums, blev gjort ikväll, utan spirotuosa dock. Småknoddarna slukade allt:)
SvaraRaderaTack/K
Kul det blev bra Mimmi, var och är ju lite nojjig att jag skrivit fel någonstans... Ni andra får supergärna höra av er också om ni gör den. KRAM!
SvaraRadera