Powered By Blogger

torsdag 1 december 2011

Här är det - receptet på min saffranspannkaka

Som sagt så mixade jag två olika recept med lite egenpåhittat. Enligt mig blev det en supergod variant av saffranspannkaka, så jag hoppas jag har fått allt rätt här nu… nervöst som satan att skriva sitt livs första recept :o) Men här är det:



1 kg risgrynsgröt – färdig på rulle
2 paket saffran ( kan räcka med ett om man vill ha mindre saffransmak
2 msk strösocker
1 dl mörk rom eller konjak
(frivilligt men blir mycket godare, ett ”hemligt tips” från min gotländske exman. Jag använde mörk rom)
3 st ägg
1 dl mandel
1 dl russin (frivilligt, jag gillar russin så jag hade med det)
Serveras med:
vispad grädde och sylt, helst den gotländska specialiteten salmbärssylt men björnbärssylt eller annan mörkare sylt går också bra.

Häll gröten i en bunke.
Mortla saffran och socker till ett fint pulver, tillsätt konjak eller rom, rör om och låt stå en stund så sockret smälter en smula.


Rör sedan ner blandningen i gröten. Tillsätt därefter äggen, ett i taget, rör mellan varje ägg och sedan till det blir en jämn smet. 

Skålla mandeln, dra av skalen och hacka lite halvslarvigt sådär. Rör sedan ner mandel och russinen, om ni vill ha sådana i. 

Häll smeten i en smord eller bakplåtsklädd form som gärna får vara i ungefär storleken 20X30 cm för att få den lagom tjock. 
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter på 200 grader. Den ska bara få lite färg upptill och inte vara rinnig inuti.
Servera ljummen tillsammans med en klick sylt och vispad grädde.

Om ni nu skulle få för er att göra saffranspannkaka efter det här receptet så får ni supergärna höra av er till mig och berätta hur den blev… Gonatt & Kram för idag!

6 kommentarer:

  1. Ska göras i helgen:) Lite dåligt med rom hemma dock, får slatta i konjak i stället:) Kram

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Det måste provas här med snart. Fast jag tycker inte spritsmak i bakverk, det har jag aldrig gjort. Undrar om jag ändrat mig med åren, fniss..
    Saffran i mat tycker jag mycket om. Många har det mer i bakverk tror jag. Lussebullarna förstås, där har vi saffran. Nu blir jag ju hungrig av det jag skriver o efter sett din goa saffranspannkaka.
    Ha en bra dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Mmmm det måste jag testa! Har konjak hemma :) Grizzly leker för full med larven som kom igår :) Kram

    SvaraRadera
  4. Mums, blev gjort ikväll, utan spirotuosa dock. Småknoddarna slukade allt:)
    Tack/K

    SvaraRadera
  5. Kul det blev bra Mimmi, var och är ju lite nojjig att jag skrivit fel någonstans... Ni andra får supergärna höra av er också om ni gör den. KRAM!

    SvaraRadera