Powered By Blogger

tisdag 4 januari 2011

”Aldrig utan…” – min nya shoppingstrategi

Om man lägger ihop förra årets överstyrshopping, och tänker sig att det står en gigantisk lastbil ordentligt övermätt av ännu fler kassar med Mollysar strax utanför bilden, så skulle det här mycket väl kunna representera mig år 2010:


Eftersom jag redan har skrivit att det lättsinniga scenariot inte ska upprepas i år så har jag roat mig med att snabbspåna ihop en shoppingstrategi:

- Aldrig utan att ha provat. Kan bli svårt att hålla eftersom det bara uppenbarar sig ett mindre urval i de lokala butikerna men försöka får duga… För har flera gånger klickat hem saker och när de har kommit så har jag tvekat om vad jag egentligen tyckt. Men istället för att skicka tillbaka så har jag hängt in i garderoben där det sedan blivit fast. Alternativet till att prova först kan som undantag bli att skicka tillbaka vid minsta tvekan.
- Aldrig utan att jag redan har minst två plagg i garderoben som matchar med nykomlingen. Som det är nu har jag plagg som hänger bara för att de inte har lyckats få polare som de trivs ihop med, vare sig stilmässigt eller på det kulöra planet.
- Aldrig utan att ha sovit på saken över minst en natt. Slut med spontanköpandet alltså. Nu är det hjärnan och inte fingrarna som ska styra med andra ord.
- Aldrig utan att i alla fall ha fått in pengar för sålda Mollysar till åtminstone vartannat nyinköp. Skulle vilja skriva varje men eftersom jag vet att det blir en omöjlighet att hålla ett sådant löfte (lite självinsikt har jag allt minsann…) så ger jag mig själv en smula svängrum här.
- Aldrig utan att plagget funkar att ha på sig på Kap Verde. Kan låta som en töntig punkt men eftersom vår plan är att flytta dit nästa vinter så känns det rätt bra korkat att hamstra på sig fler köldrelaterade saker. Har ju dessutom så de räcker och blir över redan.

Vad tror ni, känns det som en plan som kan funka?... Har ni fler tips på bra antiköptaktiker för en notorisk shoppoholic som försöker komma på bättringsvägen så tas dessa emot med största tacksamhet… Kram för nu!

17 kommentarer:

  1. Tycker att det är en bra lista.
    Fast lite för lång. Om jag skulle ändra många saker i mitt beteende så misslyckas jag ofta. Säg att du klarar tre av fem punkter till att börja med :-)
    Sen kanske alla? Fast vi är ju olika.
    Mitt knep är appen Mina utgifter i iphonen. Den är elak men hjälper bra mot en sugen shoppingtarm.
    Kramar och jag mailar dig snart!!

    SvaraRadera
  2. Låter som en mycket bra lista! Den skulle jag behöva ta efter.. många gånger om.. men jag skulle justera den lite eftersom vi kommer bo kvar i köldhålan.

    KRAM

    SvaraRadera
  3. Mycket bra faktiskt det ska jag följa fast med en ändring. "Utan att prova" gäller inte (beställer bara från nätet) men skicka tillbaka det jag inte är 100% nöjd med. Jag behåller för mycket av sånt jag inte vill ha. Jag var jätteduktig och skickade tillbaka min plain dress, den var verkligen inte alls lik den på produktbilden, varken färgen eller formen. Bra att jag skickade tillbaka den (stolt). Ska inte behålla kläder bara för att andra gillar dom... Utan mer tänka på vad jag gillar så klart :)

    SvaraRadera
  4. Det låter som en bra strategi; jag lånar den.
    Ja förutom Kap Verde-delen då. =)

    SvaraRadera
  5. Bra lista...utan att prova funkar dock inte för mig eftersom utbudet här inte så fräsigt...och min tid mycket begränsad...men jag ska bli mycket bättre på att skicka tillbaka det jag inte är helt säker på!

    Sedan håller jag fullständigt med dig om att det är nog bra att tänka: matchning/komplettering...

    Och att bli bättre på att sälja mollysar...Låg och tänkte i natt, när jag ändå inte kunde sova vampyrer och varulvar och fullmåne ni vet ;-), vad jag faktiskt borde sälja...Sedan är det inte lika lätt när dagsljuset syns...för det blir plötsligt mycket vackert...Men det är dags för att bli hårdare mot mig själv också.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Låter som en superplan - förutom den här måste ha provat biten :D Där ryker jag som inte har Mollysar i närheten i någon större utsträckning :D MEn jag skall nog fan inte skriva under i blod hahaha Därför mitt favorit citat lyder...."Notoriously breaking my own rules"

    SvaraRadera
  7. Det var en gedigen lista du fått ihop!! Lyckas du hålla dig till den är du duktig! Borde ju absolut själv ta efter en del av punkterna, tex. när jag nätshoppar att bli duktigare på skicka tillbaka det som inte är hundra. Sälja lite mer borde jag nog också göra men det är så svårt tycker jag..en del som inte passar ju lättare.
    Idag ringde det på dörren, där stod vår lille postman med ett långväga paket till mig. En present (lite förskott..)som jag beundrar här. Rena konstverket..
    Var rädd om dig!
    KRAM

    SvaraRadera
  8. Hej Josanne!
    gedigen lista måste jag säga. Den skulle tyvärr inte fungera här eftersom jag inte har OMbutiker i närheten. Och gamla godingar på Tradera...men att plaggen ska passa ihop med annat är klokt även om jag brukar komma på de roligaste kombinationerna när trasorna lagt till sig lite. Låter det som undanflykter? nänä.
    Kram från Eva

    SvaraRadera
  9. Regler är toppen! Vår familj älskar regler! Älskar även dina regler. Regler gör så att man lättare undviker misstag... gör man dom så är man medveten om det :) Skapar struktur.
    Jag och min man har en fast summa varje månad som vi får handla för som går till varsitt eget konto. Antingen kan man spara (som min man gör) eller så shoppar man OM för pengarna med gott samvete (som jag). Inga pengar kvar=ingen shopping.
    Jag har kommit på mig själv med att bli ganska bekväm... går sällan i riktiga butiker utan klickar hem på nätet istället.
    Sedan har jag och min man även en ledig kväll i veckan var som är vår egen. Jag har tisdagar och han torsdagar. Då får vi göra vad vi vill. Jag går oftast på bio eller äter middag med vänner.
    Är man hemma på sin lediga kväll slipper man laga maten och natta barnen :) Våra barn har även lekfria dagar då de inte kan leka med sina kompisar. Dom är sociala monster och vill leka med vänner konstant. Ja, som jag nämnde vi har regler. Men ibland får vi dispens! Ett ord som alla i familjen kan trots ringa ålder. Haaa-haa!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. He he får man lägga till att jag tror att du 'Aldrig' kommer att fixa det - alltså inte för att jag inte tror att du kan klara det, men där brukar alltid tillstöta en massa undantag...

    SvaraRadera
  11. .. en annan rolig regel vi har när jag ändå är igång... hii-hii!
    "Varje" middag är vi tvungna att berätta "det roligaste och det tråkigaste" som hänt under dagen för varandra. Roligt!

    SvaraRadera
  12. Låter klokt!
    Jag "hänger på"!
    Har också saker som inte matchar något annat...
    Har saker jag "kan ha när graviditetsmagen är borta" - om 20 år, typ!

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  13. Åh, jag gillar dina listor stenskarpt ! Å jag gillar att köra listor själv ! Det KÄNNS så bra liksom när man känner att man KAN ta kontroll ..... Moooooahahaha....
    Å fy vad dummer jag var nu..... hehe... Du är ju tom ett strå vassare än mej med shopping ;-)
    Men du, jag håller mina tummar, såklart är det bättre att HA mål, än att inte ha några alls :-)

    Å du... du kanske ska be om kontonumret till domdär fattiglapparna som skriver anonyma & patetiska inlägg haha ;-) Just s dom kanske skulle kunna ha råd att ringa en polare
    ( eller köpa sej en polare ) än att sitta å spy i bloggar hehe

    Tusen kramar till dig underbara ! denna veckan är det race, men i nästa kan vi ju höras av :-)

    SvaraRadera
  14. Ah - perfekt plan som jag genast adopterar med undantaget "utan att prova först" för jag är notoriskt lat och klickar dessutom hem ganska mycket från Tradera. Däremot gäller retur eller tillbaka på T för det som inte direkt faller mig på läppen.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Lingonberrie: jag tänkte lite tvärtom. Tyckte att det var bättre att fläska på för att försöka styra upp mig själv direkt. Bryter jag en punkt så gör jag fast det hade jag garanterat gjort i alla fall… :o) Den där appen låter som något jag vill ha. Har du lust att visa nästa gång vi ses? Trots att du vet att jag är ett teknikst missfoster… ;o) Kram!

    Bina: ja det är ju inte helt säkert att vi lyckas komma iväg innan året är över men jag skrev så för att hålla hoppet vid liv… ;o) Håller tummarna att det du gjorde igår gick som du ville… ;o) Kram!

    Anonym: det där med ”utan att prova” lär nog bli det svåraste att hålla eftersom de lokala butikerna sällan tar in det jag mest vill ha. :o( Bra gjort att du skickade tillbaka! Då är det ju mer okej att webshopshandla. Jag har också så himla svårt för att skicka tillbaka, vi får väl peppa varandra. :o) Kram!

    Helen: kommer du på något mer smart så hojta gumman! Kap Verde kanske inte blir förrän nästa år men vi jobbar på att det ska bli nu så lika bra att tänka så med kläderna också… :o) Kram!

    Forbid Me Not: haha… vad bra beskrivet: ”inte så fräsigt”, för dset är precis samma sak i min byhåla. De plockar mest hem ”säkra kort” som lovely knit och basplaggen. Dock har jag ju turen att ha Malmö och Köpenhamn inom räckhåll men det lär nog bli svårt ändå, jag gillar ju nätshopping mycket bättre än irl-shopping. :o) Bätter på att sälja är en bra sak som jag missade att ta med för där har jag också en hel del att hämta, Känner så väl igen ditt tänk, jag är exakt likadan… vi får väl sparka lite på varandra… ;o) Kram!

    Sanni: haha… varför måste du alltid sätta fingret på mina svagheter darling?... ;o) För jag kvalar lätt in att dela förstaplatsen av trognast anhängare till det citatet… ;o) Love you. Kram!

    Annelie: haha… ja om jag lyckas hålla det… tveksamt men jag känner att försöka är ett halvt steg på vägen så då får man ju börja där. ;o) Håller med dig, mina svagheter är faktiskt nog mest att jag är dålig på att skicka tillbaka och dålig på att sälja… skärpning där alltså ;o) Nu blev jag ju grymt nyfiken på ditt nyförvärv… sitter och försöker gissa men det går inte… Fick dit mail, tusen tack underbaraste vännen, svar kommer, har inte hunnit än bara! Kram!

    Eva: gamla godingar på Tradera valde jag att blunda för… och därför gäller inte måste ha provat om det är ett bra pris… haha… ingen regel utan undantag… för så säget tantlogiken… ;o) Undanflykter? Icke, jag känner så väl igen det! Kram!

    L8: haha… du måste ju vara the Queen of regler. Mest roliga regler dessutom om du frågar mig. :o) Och nu har ju inte vi barn men om jag som barnlös får säga min mening så tycker jag att regeln om ledig kväll verkar kanon! För min övertygelse är att man är en bättre mamma, fru, matte ocm man får space lite med jämna mellanrum. Och så bara måste jag säga att jag börjar bli beroende av dina sjukroliga inlägg – me like som fan – men därmed INGET krav att kommentera jämt, så du vet. Kram!

    CLE: hehe… och jag vet att du kommer att ha fel efetrsom jag nu befinner mig i arbetslöshetsland så finns det inga val. Men hade det inte varit så så hade garanterat du haft rätt… ;o) Fast jag svär mig ändå fri från ett och annat undantag… ;o) Kram!

    Casa del Caos: haha… ja har också graviditetsmage, utan att någonsin ha varit gravid… hur vanskapt är man inte då liksom ;o) 20 år MINST för min del… ;o) Kram!

    Johanssonskan: listor är en av mina största fascinationer. Och när de sen skiter sig för att man har fuckat upp så hamnar de lite diskret i papperskorgen istället, som om de aldrig funnits liksom… haha… ett förbannat bra knep vill jag lova… ;o) För då kan man på något sätt ändå inbilla sig att man har ständig kontroll… ;o) Haha… jag dör av skratt åt din fattiglappskommentar, du är bäst! Ses nästa vecka kanske då då… Take care! Kram!

    Frösötös: haha… här har du lat nummer 2. Jag tror till och med att jag är allergisk mot provrum… ;o) Fast tillbaka är ju absolut bättre än att mögla i en garderob, så där ska jag skärpa upp mig å det grövsta. :o) Kram!

    SvaraRadera
  16. Gulle dig!
    Då vet jag att jag inte stör då :)
    Vi hörs!
    Kram!

    PP Vet du att jag är ganska mycket Skåning:) Uppvuxen i Stokholm men Farmor Britta var uppvuxen i Skälderviken (Ängelholm) och Farfar Gösta i Tomelilla. Farmor och farfar var mina idoler. Fantastiska.
    Varje sommar då jag var liten var vi i Skälderviken. Farmors bror hade kvar deras föräldrarhem. Kanske på grund av eller tack vare mina skånska rötter som jag gillar att hänga här; på just din blogg. Keep Shining!

    SvaraRadera
  17. L8: stör? nix pix darling det är nog det sista du gör. Så keep on hänging så blir Skånetanten glad. :o) Kram på dig favvo-kvasi-skåning! :o)

    SvaraRadera