Powered By Blogger

tisdag 26 juni 2012

Att ge sig själv ett löfte om att bli en fegis


Jag fick syn på löpsedeln när jag var ute och köpte cigaretter i gårkväll. Och nu pratar jag inte omJ.Lo´s sommarglöd utan om 23-åringen som slogs ihjäl. Vilket, tyvärr, fick mig att tänka ännu mer i spåren jag halkat in på efter midsommarafton. För jag är en sådan som lägger mig i och går emellan bråk. Har alltid varit, och på midsommarafton hamnade jag i den situationen igen. 

Det var en massa bråk och slagsmål mellan ett par killar. Tjejen till den ene av dem fick nog och började tjuta. Ledsen och besviken över att hennes kille alltid ska hamna i bråk varenda gång de är ute någonstans. Även jag tyckte att han betedde sig som ett ärkepucko och var därmed tvungen att påpeka för honom att han skulle lägga av och tagga ner, för sin tjejs skull i allmänhet och för allas skull i synnerhet. Och vips så var hans ondsinnade temperament vänt enbart mot mig. 

Med riktigt elaka påhopp och hot. Under en bra stund. Medan de andra, som råkat ut för hans våldsamma lynne nöjde sig med att betrakta på håll. Jag tjafsade dock emot och tog hans tjej, som hamnade i fokus, i försvar. 

Efter en bra stund går han. Och tjejen valsar efter, utan ett ord till mig, inte ens ett minimalt tack eftersom jag faktiskt stod upp för henne, rejält. Och det gjorde mig så jäkla trött. Och besviken. Och det blev ett löfte till mig själv att sluta lägga mig i. Att det inte är värt att hamna i skottlinjen och få ta en massa skit när de man står upp för är så fega att de inte gör det ens en nanosekund själva. 

Jag har lyckats klara mig från att hamna i våldsamma situationer, utom en gång då jag blev inkastade i ett skyltfönster som rasade samman och gav mig kraftig hjärnskakning. Det är ett gäng år sedan och ingenting jag tänker på när jag lägger mig i och går emellan. Men i fredags började jag göra det, i efterhand, och nu ännu mer. Jag har ingen aning om vad som hände i Veberöd, inte mer än vad jag läst och det ger ingen klar bild, såklart, för då måste man ha varit där. 

Men! Jag tycker det är tragiskt att det finns så mycket fega människor som bara tittar på. Och nu ska jag bli en av dem. En tragisk fegis. Om inte fler börjar våga istället… Hur funkar och tänker ni; lägga sig i eller hålla sig i bakgrunden? Kram!

10 kommentarer:

  1. Jag var som du men fick också en tankeställare i vintras när jag höll på att råka illa ut. Det känns inte alls bra och är svårt men jag tänker att det är mitt liv och de andra får sköta sina. Ingen bryr sig om jag blir skadad så varför ska jag offra mig för dem.
    Så Välkommen i Fegisklubben!
    Kram! R

    SvaraRadera
  2. Jag har inte precis råkat illa ut så, fast jag brukar lägga mig i. Stå upp för mina vänner och vad jag tycker. Det har gjort mig både förbannad och ensam många gånger, för vad man också tydligen måste tänka på, är att alla människor inte tänker så och där det sen "blåser kallt" för en själv, står man kanske där ensam. Trixigt det där... du fattar nog hur jag menar. KLem och fin dag

    SvaraRadera
  3. Hej Fina,
    Jag är tyvärr som du men jagvlägger mig inte i för vem som helst, när som helst. Jag lägger mig i när jag ser de som är svagare än mig råka illa ut, t ex barn som inte kan försvara sig själva, gamla, eller unga flickor/kvinnor som ingen står upp för. Jag lägger mig inte i om jag inte känner att jag är säker och trygg i min omgivning. När det gäller barn skulle jag i och för sig lägga mig i oavsett läge, har en speciell plats i mitt hjärta för utsatta barn och där måste alla vuxna ha civil courage nog att våga säga ifrån. Skulle dock inte lägga mig i mellan ungdomsgäng, bråkstakar, allmänt slagsmål och gängmisshandel skulle jag ringa polisen och försöka ta tag i väktare och större karlar omkring mig för att stoppa, skulle inte bara gå emellan själv utan back-up, så mycket vet har jag.
    Tror inte på att bli en fegis, tror på att välja sina tillfällen, välja sina strider, när det verkligen gäller och där man verkligen kan spela roll.
    KRAM!!

    SvaraRadera
  4. Säger som Oddmollyholic, det gäller att välja sina strider! Sen tror ju inte jag att du kommer att bli nån 'fegis' i alla fall! Vore inte du för fem öre........
    Kram

    SvaraRadera
  5. Usch vad hemskt. Men jag håller också med Odd Molly-holic här. Det gäller att välja sina strider och stå upp för utsatta. Djur som far illa berör mig oerhört och då kan jag gå emellan vad som helst. Barn likaså. Men fulla människor? Nej. Då ringer jag nog också polisen om jag skulle hamna i en sådan situation tror jag. Jag tycker sådant är så himla otäckt. Men du är ju stark som står upp för dig själv och andra. Sluta inte med det - fast kanske inte just i sådana situationer. Kram

    SvaraRadera
  6. ...En bitter erfarenhet i bekantskapskretsen är dock att om någon vettig människa har civilkurage nog att försöka avstyra en misshandel och i samband med detta själv få tänderna utslagna, kläder och smycken förstörda så gäller INGA försäkringar, eftersom "man ju frivilligt gett sig in i slagsmålet". Som f.ö var grov misshandel av en s.k "pojkvän" (läs; MONSTER) på liten späd tjej.
    Det hjälper inte ens att säga till en förvisso snopen försäkringsbolagskärring att det faktiskt kunde ha varit hennes dotter man försökte hjälpa....
    Sån är verkligeheten tyvärr.
    Kram
    Jenny

    SvaraRadera
  7. Ja, det vore ju önskvärt om man i de lägen hade sinnesnärvaro att "välja situationer som uppstår"!! Tyvärr tror jag inte personligen att man "hinner" börja fundera om det är "rätt läge" att lägga sig i är man väl står där. Önskar jag kunde säga stensäkert att nästa gång minsann, då skall jag stanna upp o fundera om detta är en situation för mig, ska jag eller ska jag inte!!
    Nej, jag tror att "man är som man är"! Tror inte jag skulle hinna spekulera om det är rätt eller inte, tyvärr. Jag är som du, spontant går till den svages försvar. Det har jag gjort sedan barnsben o tror tyvärr inte jag ändrar mig som person pga av åldern. Min pappa är likadan o när jag hör på radion eller läser i tidningen någon gamling som blivit nedslagen, blir jag alltid orolig för jag tror det är min pappa som sagt åt någon! Vet ju det är farligt idag, mycket farligt!!
    Hoppas du är en som du själv kallar fegis på festivalen!! Nu kommer jag ju bli orolig för dig så länge ni är där!!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Tusen Tack för era smarta och tänkvärda kommentarer!!! Såklart vill eller tänker jag inte bli en fegis när det kommer till att till exempel djur eller barn far illa framför ögonen på mig. Det skulle jag aldrig fixa!
    Däremot har jag tyvärr skitdåliga erfarenheter av att ställa upp och backa vänner. För jag känner sååå mycket igen mig i det Flipfloppan skriver. Så det ska jag verkligen försöka sluta med.
    Och det där med att välja sina strider, Odd Molly-holic skriver om det skitbra och klockrent! Katinka också. Jag måste få lite bättre vett där. Nu var ju bråkstakarna i fredags absolut inga okända människor för mig men i alla fall, det får vara sista gången… Hoppas jag… För samtidigt så sitter jag och nickar när jag läser det Annelie skriver, att man är som man är. Även det skitbra skrivet! Så! Vi får väl se hur det blir med mig och fegandet vad tiden lider helt enkelt…
    Massa Kram till er allihop!

    SvaraRadera
  9. Jag är också sådan som vill gå emellan och brukar säga vad jag tycker och tänker. Fast till och med på bloggen har jag blivit mer och mer försiktig med att uttrycka mina åsikter om allt. Jag vet ju inte vilka puckon som läser...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tyvärr är det väl så att jag också skippar att skriva om saker här för att jag vet att det drar till sig puckon. Trist och de kommer visserligen i alla fall men vill ju inte locka hit dem... typ.:o) Kram!

      Radera