Powered By Blogger

måndag 23 juli 2012

Om konsten att försöka testa ett nytt grepp

Jag har tröttnat ordentligt på min osamarbetsvilliga mage, att den blir uppsvälld och gör ont för till synes minsta lilla och hela tiden. Så den här veckan tänkte jag hårdtesta greppet att utesluta exakt allt ätbart som har involverat sig med laktos.


För att försöka bena ut i om det är där problemet ligger gäller det att vara stenhårt konsekvent, tänker jag. Fast det är här konsten kommer in i bilden för det är inget lätt projekt. Visade det sig. För jag härjade runt på Ica igår och det känns som att allt innehåller mjölk eller mjölkrelaterade prylar. Investerade i laktosfri mjölk, yoghurt och keso. 
För det var enkelt, laktosfritt svart på vitt. Men sedan då? Bara grönsaker… inte så kul. Ja jag vet att jag är värdelös på sådant här, riktigt megapinsamt värdelös… men jag kan ändå inte låta bli att erkänna det för att med det kunna fråga er, som kanske själva kör på laktosfritt eller bara vet; vad ska jag undvika och framförallt vad ska jag äta?... Tacksam för all slags hjälp här!... Kram från tant Okunnigast!

15 kommentarer:

  1. Tips att även senare testa att utesluta/minska på bröd. Det hjälpte mig i varje fall.dock är det ngt jag har mkt svårt att avstå ifrån,älskar bröd och bullar.nybakt mums.

    SvaraRadera
  2. Min dotter var lactosintolerant när hon var liten och då fick jag en lista på hur mycket lactos de olika mejeriprodukterna innehöll. Allra värst var creme fraiche. Nu finns väl det som laktos fritt. Med tanke på hur mycket som finns lactosfrtt nu (tom glass :)) så borde du kunna äta någorlunda vanligt. Kanske bra att testa lactos ena veckan och gluten andra, så du vet vad du reagerar på. Kramar och lycka till!

    SvaraRadera
  3. Jag hade också massaproblem m magen o testade att äta laktosfritt o blev mkt bättre .. Inga tester visade att jag var intollerant dock ... Har nu börjat äta mjölkprodukter igen men dragit ner på vitt mjöl, socker, pasta o så ... Mår jättebra! Man vill ju inte heller gå o vara intollerant i onödan för det är dyrt o rätt jobbigt ibland :( Hoppas du hittar nåt som funkar för dig! Kram

    SvaraRadera
  4. Det finns ju laktosfri creme fraiche, grädde och vaniljsås så det behöver man inte vara utan.
    Det är nog bröd och sånt som är svårt att veta hur mycket mjölk det är i.
    Sen finns det ju fler alternativ än laktos och gluten; bara för att göra det så komplicerat som möjligt =)

    IBS är vanligare än man tror, speciellt hos kvinnor.
    Finns lite fakta här:
    http://segp.nu/index.php?page=irritable-bowel-syndrome-ibs-del-2

    Kanske mer info än man behöver ang bajs men ändå ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite mer lättsmält här kanske:

      http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/IBS---kanslig-tarm/

      Radera
  5. Känner igen det där och det kan vara IBS också. Jättemånga som lider av det och det finns ett jättebra medel på apoteket som heter PROIBS som jag testat och det funkar faktiskt riktigt bra för min mage...

    Kram
    /Vivvi

    SvaraRadera
  6. Jag käkade laktosfritt en period under utredningen av mina magproblem, detta var dock innan "laktosfrittmarknaden" exploderat och det enda som då gick att få tag i var mellanmjölk och fruktyoughurt typ.. Var inte sen att nappa på alla nya varianter som dök upp på hyllan och idag skulle jag vilja säga att det inte är någon större konst att äta laktosfritt. Har en nära vän som tål varken laktos eller gluten, så behöver du tips så bara hojta - hon är expert!

    Hårdost är i alla fall helt okej att fortsätta äta. Likaså så gott som alla bröd och knäckebröd då de ytterst sällan innehåller mjölk. Kokosmjölk är super att använda i maten om man vill slippa köpa laktosfritt. Annars funkar ju allt "vanligt" - oftast såsen man får modifiera lite eftersom ris/pasta/potatis/quinoa/couscous och allt går fint och allt kött såklart. Soyalatten på espressohouse är förresten också riktigt god om du nu ska ut och gotta dig i solen :) Lite nötig sådär och med lite vanilj i är den ännu bättre ;)

    Kraaam

    SvaraRadera
  7. Jag har kört laktosfritt och LCHF nu en vecka, ingen förändring på min magen. Men jag kör på. Jag ska prova Probis som Vivvi nämde, för min IBS. Jag vill hitta det som funkar för mig, men det är inte lätt.
    Kraaam

    SvaraRadera
  8. Det kan ju både vara laktos eller komjölksprotein du är känslig mot. Testa med laktosfritt först. Funkar inte det får du ta bort och ersätta med havreprodukter. Sonen var känslig som liten och vi körde mkt Oatley. Jag känner av mejeriprodukter (främst mjölk) och tar det lugnt med det. Grädde funkar däremot bra.

    Blir magen inte bättre, testa att skippa vetemjöl. Min mage är så mkt bättre på LCHF-kost där man bla utesluter mjöl och tar bort det mesta sockret.

    IBS är inte heller helt ovanligt...

    Lycka till!

    kram

    SvaraRadera
  9. Ägg, ät ägg!! Men det gör du nog ändå skulle jag tro.. jag skippade bara mjölken, äter fortfarande vanligt yoghurt t ex och det fungerar bra, men så hade jag inte heller ont, blev bara svullen. Klem i blåsten

    SvaraRadera
  10. Vi verkar vara många med bråkiga magar. För mig är det kombon av mycket mjölkprodukter plus mycket bröd (mjöl och socker vill jag tro) som ställer till det. Nu har jag ätit Valio-Olo (låglaktos) samt Probimage från apoteket i över en vecka och det är faktisk bättre. Lycka till!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. TUSEN TACK!!! Ni är bäst!!! KRAM!

    SvaraRadera
  13. Hoppas det ordnar sig. Ser att du fått många bra tips. Har själv konstaterad IBS sedan i 20-års ålder och känner igen det där alltför väl. Riktigt jobbigt är det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, ja inte är det kul. Har haft det så länge nu så jag snart får panik åt att ständigt ha ont så fattar dig absolut... Kram!

      Radera