Powered By Blogger

tisdag 7 juni 2011

Tips sökes – så det kan bli lite variation här

Jag är en stentråkig vanemänniska i allmänhet, men absolut mest i synnerhet när det kommer till matlagning. Jag tycker att det är superkul att laga mat, men jag är helt värdelös på att hitta på nya saker att svänga ihop. Jag spanar recept men oftast faller det på att jag inte har allting man behöver hemma.

Jo jag vet att man kan kolla recept i samband med att man ska gå och handla men det har liksom aldrig slagit mig in att göra det... Så därför hamnar oftast samma saker på matbordet här. Som igår när jag fick för mig att jag skulle slänga ihop någonslags sås till de vegetariska filéerna och svamprisotton. Och de här tre ingredienserna fick tjänstgöra i mitt lilla kök för säkert miljonte gången:


Och efter att ha hackat löken och rört ihop grejerna tillsammans med kryddor som pepparmix, stark paprika och cayennepeppar så stod den färdig att nyttjas.


Hur den står sig i de olika dietlägrena har jag noll koll på, och bryr mig inte riktigt heller för den är extremt god. Men. Och nu kommer jag snart till det jag vill få ut av detta inlägg... nämligen att fråga er om ni har tips på någon god sås, gärna enkelfixad? Så att det, äntligen, kan bli lite variation i det här köket...

Jag återkommer såklart med lite mer Mollyfierade inlägg under dagen. Men just nu är det over and out för Björnes Magasin för den här gången.
Tack Bina för den underbaraste kommentaren det här århundradet, jag garvar fortfarande... ;o) Kram till er allihop! Take care och ha nu en bra dag därute!

12 kommentarer:

  1. Slurp! Den där röran i avokado... ja, tack!

    På sommarn brukar vi göra en enkel sås där man pressar i vitlök i creme fraiche och tillsätter lite peppar. Gott!

    Äter man fisk(pinnar/file) kan man göra en annan lätt sås. Ta creme fraiche och spruta i ketchup/tomatpuré och tillsätt BostonGurka och lite peppar.

    Ganska barnsliga såser... men ändå :)

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag ska maila receptet på en riktigt god och enkel sås med fetaost som jag tror ni gillar :) Påminn mig!

    Kramis

    SvaraRadera
  3. Hej! Här är två såser/dipper som jag brukar göra och som jag tycker passar till det mesta. Jättegoda till grillat till exempel.
    http://www.ica.se/Recept/salsa-verde-583229
    http://www.ica.se/Recept/kronartskocksdip-472417
    Din verkade jättegod, hur mycket ska man ta av de olika ingredienserna? Ha en bra dag! Kram från Lia!

    SvaraRadera
  4. :) <3

    finhackad purjo el. gul lök fräs till mjuk i kastrull.. ur frysen (eller när färskt finns) tar du massa dill-gräslök-persilja och kör ner i löken.. kör runt kort.. i med CF .. lite svartpeppar.. salt.. och köttbuljong (använder du det?) Plättlätt och gott.

    KRAMAR

    SvaraRadera
  5. Jag fuskar när maken är på jobbet, fyyy mig..ska fortsätta hihi (snart..)
    Det finns ju massor av enkla varianter du kan göra med creme fraiche som bas..
    tex,1. pressa i lime, salt o peppar. Klart! Gott till framförallt fiskrätter.
    2. Köp en burk bostongurka o ett paket djupfryst dill, som du kan ha i skafferiet o frysen. Sedan tar du bara o blandar C.F. någon matsked gurka o dill, krydda med aromat. Passar också till bl.a fisk.
    3. En tub/burk pepparburk att ha hemma o blanda i krydda efter smak..
    4. En buk kapris är perfekt att blanda i lite med lite kryddgrönt, salt o peppar.
    5. Vitlök o chilisås kan du variera med massor i olika former..
    Några tips som jag kom på just nu i skrivande stund.. Då får jag väl fortsätta då..(vill inte, är trött..)
    KRAM KRAM

    SvaraRadera
  6. Jag brukar fuska med att köpa smaksatt creme fraiche, finns med tomat o basilika, franska örter, vitlök med mera. Supergott att använda till allt möjligt. Brukar röra ihop det med champinjoner, lök och lite sånt gott :) Mia

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för superschyssta tips!!! Jag tycker att alla era förslag låter kanongoda. Och kommer säkert att testa dem allihop. Dock inte samtidigt. :o)

    Lia: jag börjar med att ta så mycket creme fraiche som jag tycker är lagom och sedan hystar jag i resten så att det liksom blir lite jämt fördelat med allt.

    Kram på er darlings!

    SvaraRadera
  8. Tar din sås direkt och byter mot:

    Koka upp creme fraiche, pressa i vitlök efter behag, blanda i sweet chilisås och kokosflingor (supergott i såser), lite soja, peppar och salt. Momsigt till kyckling, quorn, räkor mm.

    Så en annan grej; om du skulle komma på tanken att sälja din Prairie short strap dress i inlägget nyss (om den är i storl 2?) så är jag en ivrig aspirant:)

    SvaraRadera
  9. Joråserdu... Mitt lilla såstips... En enda röra för det passar mig perfekt. Röra i skallen och röra i magen. Avocado, babyspenat, lime el citronsaft (finns ju på flaska, ständigt i kylen) c.f. el yoghurt eller gräddfil, vad som nu finns tillgängligt. Salt, vitpeppar. Skala avocadon och skär i bitar lagom för mixern. Ner med babyspenat och allt annat jox. Mixa och smaka av. Klart! Alla ingredienser i den mängd som nu finns i kylen och som man tycker är lagom. Tillsätt gärna vitlök el rödlök oxå för lite sting.

    Annars är en vanlig tzatziki underbar, speciellt i sommarvärmen. Man kan ha rivet äpple el morötter i om man inte har gurka hemma. Till äpple är lite honung gott. Smakar smaskens till grillat qourn.
    Ha det gott igelkott!!!
    /Tönten Tina ;)

    SvaraRadera
  10. Mallgrodan: tack för tipset! Det lät ju hur gott som helst, spännande med kokos, det har jag aldrig testat i sås. Tyvärr vill jag inte sälja Prairien, den kommer att få hänga med, hänger i köket på paradplats just nu, för en dag snart SKA jag kunna ha den igen. Men jag har sett att de börjar dyka upp på Tradera, har sett flera stycken svarta på sistone, så håll span där. Kram!

    Tina: jag är ju då inte så där vidare glad för avacado men man kan ju testa ändå för det var så mycket annat gott i, eller så skippar man den. Så tack tack för tipset! Tzatziki är en favorit här också, dock en ordentligt uttjatad sådan just nu... för mycket av det goda liksom och eftersom jag tryckte i mig det varenda dag i Athen så är det stopp på den fronten för ett tag framöver nu. Och sluta med Tönten, du är Cool! Kom ihåg det! Kram!

    SvaraRadera
  11. Fetaostkräm och djävulsdressing!
    Här kommer två tillbehör som bara är ett måste i sommar!

    Fetaostkräm
    Blanda lika delar fetaost, creme fraiche och Philadelphiaost. I med 1-3 vitlöksklyftor efter smak. Salta och peppra om du tycker det behövs. Doppa i nybakat Foccaciabröd och njut!

    Djävulsdressing
    Underbart god dressing, eller som sås till grillat. Eller att doppa bröd i som tilltugg... Håller länge i kylen.
    1 gul lök
    1 röd paprika
    4 vitlöksklyftor
    5 msk socker eller mindre, efter smak
    3 msk ketchup
    3 msk senap
    3/4 dl vitvinsvinäger
    1 tsk salt
    1 tsk basilika, gärna färsk
    ½ tsk svartpeppar
    3 dl matolja

    Mixa:
    Löken, paprikan och vitlöksklyftorna. Tillsätt socker, ketchup, senap, vinäger, salt, basilika och svartpeppar under tiden som mixern är igång. När allt är en slät blandning, så tillsätt oljan, även den medan mixern är igång.
    Receptet hämtat från Matklubben

    Creme fraische + Relis Ajvar (eller hur det nu stavas ;-))

    Meze yoghurt + avrunnen gurka + vitlök + frysta provencalska kryddor + mycket olivolja = blanda och njut!

    Kommer nog på fler om en sund =)

    SvaraRadera
  12. Naimiez: tusen tack! Djävulsdressingen måste bara testas med tanke på namnet. Fetaostkräm - mums! Kram!

    SvaraRadera