Powered By Blogger

måndag 18 april 2011

Varning för lurendrejare på Tradera!

Jag pratade precis med en kompis som har blivit lurad på Tradera och när jag tittar runt i Mollylandia nu så ser jag att hon inte är ensam. :o( Flera tjejer har råkat ut för detsamma nyligen och Katinka har gjort ett inlägg som ni hittar här om hur hon träffade på en bluffare igår.
Historien är väldigt lik min kompis, skillnaden är att hon betalade glatt och började först kolla kontaktuppgifter när paketet aldrig dök upp och hon inte fick några svar på sina mail. Då var säljarens konto plötsligt avaktiverat dessutom.


Jag blev själv drabbad av exakt samma, visserligen för två år sedan men det sätter sina spår att ha blivit blåst på pengar så det är inget jag direkt glömmer om man säger så.
När jag gjorde en intervju med chefen för Polisens bedrägerirotel här i Nordvästskåne i höstas så sa han att denna form av bedrägerier är de som ökar mest i landet. Bara här får de in ett par hundra anmälningar i månaden. Och att även om de lyckas fånga in bedragarna, vilket inte är så ofta eftersom denna typ av brott inte är så högt prioriterade så är det sällan några höga straff det handlar om, och därför avskräcker det inte från att dessa personer lurendrejar igen. Detta är alltså vad denne polischef sa till mig och inget jag har fabulerat ihop själv.
Så därför känner jag att det är läge för en varning för lurendrejare på Tradera. Jag vet att man inte kan skydda sig till 100% men att kolla upp säljarens uppgifter, omdömen och så vidare, som Katinka har gjort är i alla fall bättre än inget, säger en som alltså själv gått i fällan och därav lärt sig av det... Kram!

9 kommentarer:

  1. Å vad förbannad jag blir! Budar på en som går ut ikväll, bäst att kolla upp säljaren ordentligt! Kram

    SvaraRadera
  2. Odd me: ja visst blir man nojjig. Jag har ett ledande bud, bra länge. Nästan två veckor till auktionen går ut och säljaren har bara positiva omdömen men nu har jag stimmat upp mig själv i alla fall så jag sitter här och spånar på om jag ska maila och be om egna bilder. Det är bara en produktbild i auktionen nämligen... Så jäkla trist att man ska börja misstro folk så här... Håller tummarna att det går bra för dig med auktionen ikväll. Om du vill kan du ju maila över säljarens namn för det kanske är någon jag handlat av och kan rekommendera i så fall... Kram!

    SvaraRadera
  3. Bra med varningar - själv tror jag att alla är lika genomärliga som jag själv - men uppenbarligen finns det en hel del rötägg därute :-(
    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag säger bara;
    *Paypal-garanti, drar sig säljaren ur då; gong-gong!
    *Bra omdömen är ett plus! (Men ingen garanti)
    *Både mail-kontakt OCH telefonkontakt!! Då vet man att det är en försäljarkille bakom killnamnet och likadant med försäljaretjejen. Det är vanligt att man försöker luras.
    *Behåll annonsen, mail-konversationen och kontouppgift tills affären är i hamn, såvida du inte har använt dig av paypal-garanti, då slipper du allt krångel och har dina pengar kvar!

    Helena

    SvaraRadera
  5. Hei!
    Jeg ble lurt på tradera ett år siden og betalte m pay pal. De kunne ikke dekke det, selv om selger hadde gitt falsk adresse. Derimot dekket mastercard det, som jeg hadde bet inn til pay pal med. Sjekket en på tradera igår, lotta lotta coat til en fantastisk slå til pris. Ny selger. Ba om egne bilder, men desverre manglet vedk kabel mellom pc og fotoapp. Ingen handel på meg da!
    Kjedelig at det skal være sånn.
    Mvh
    Mona

    SvaraRadera
  6. Nadia: me too, godtrogen så det är riktigt pinsamt ibland. Hatar att misstänka folk men nu blir det ju tvärr lite så. Kram!

    Tina: ja morr som fan! :o) Kram!

    Helena: bra skrivit!!! Så rätt, fast jag sällan följer det själv dumt nog... godtrogen är trots allt mitt mellannamn... men nu kommer man ju att bli betydligt försiktigare igen. Så tack! Kram!

    Mona: den du hittade igår var den som Katinka la bud på som var en bluff, så där hade du trots allt tur! Hoppas du har bättre tur i fortsättningen! Och var försiktigt! Kram!

    SvaraRadera
  7. Jag har köpt en grej via Blocket och börjar få en känsla av att jag blivit lurad...Har iofs fått namn och personnummer på tjejen jag köpt av men det är ju ingen garanti, hon kan ju ha snott det av någon annan....Hoppas att det dyker upp den här veckan!

    SvaraRadera
  8. Marita: hoppas verkligen att det kommer till dig i veckan! Jag håller tummarna stenhårt! Kram!

    SvaraRadera