Powered By Blogger

tisdag 26 juli 2011

Det skulle kunna bli en hel hop med sorgeinlägg

Jag hittade precis ett mail i min inkorg. Som avhandlar vilken vidrigt hemsk människa jag är som bara har haft ett enda inlägg om fredagens händelser i Norge och sedan kör på i samma gamla ytliga spår. Typ. För det var skrivet på ett betydligt mindre sofistikerat sätt, så barnsligt att jag inte ens vill citera det här. Men jag vill bemöta det, för det finns kanske fler som tycker så…

Självklart har inte tragedin i Norge gått mig omärkt förbi, jag tänker en massa på det. Precis som jag tänker på Mollysystern som nyss förlorade sin pappa, och Mollysystern vars pappa nyss förlorade sin fru.
Jag tänker även på alla de föräldrar i Kongo som har förlorat barn i mässlingen, på dem som svälter i Kenya på grund av torkan där och på människorna i slumkvarteren i en afrikansk liten stad där jag var en gång för ett gäng år sedan.

Foto: Kevin Carter

Bilden föreställer en gam som väntar på att ett svältande barn i Sudan ska dö. Kevin Carter fick Pulitzerpriset för bilden 1994, strax innan han tog livet av sig, 33 år gammal. I hans självmordsbrev stod bland annat det här:
Jag är hemsökt av tydliga minnen av mord och lik & ilska och smärta... av svältande eller skadade barn, av skjutglada galningar, ofta poliser, av bödlar...”

Så ja, jag tänker lite på Kevin Carter också. Så det skulle kunna bli en hel hop med sorgeinlägg här. Men det blir det inte. För det finns nog med sorg och elände på andra ställen. Som i tidningarna och i nyhetssändningarna på tv.
Det här ÄR en ytlig blogg, som aldrig har utgett sig för att vara något annat. För min inställning är att det behövs en lagom dos av såväl yta som djup. Annars blir livet helt enkelt för tung att palla med.

Så bara för att jag inte skriver om allt som snurrar i min skalle så betyder det inte att det inte finns där. Frågor på det? Hoppas ni får en riktigt bra dag. Kram på er!

22 kommentarer:

  1. Klart att vi alla tänker på tragedin i Norge, och allt annat, men precis som du säger, man behöver ju inte nämna det i bloggen hela tiden, jag har inte alls nämnt det hos mig..
    Kraaam Anette

    SvaraRadera
  2. Jag säger som jag brukar - det är din blogg och vi läser av fri vilja. Inte för en sekund tror jag att jag vet allt om dig bara för att jag läser din blogg. För vi som bloggar själva vet att man väljer vad man skriver om och undviker att skriva om, vilken ton man håller osv....
    You go gorgeous!
    KRAM!

    SvaraRadera
  3. Jag kan bara säga att jag älskar din blogg, sättet du skriver, det du skriver om och din underbara ärlighet! Jag läser varje dag!
    Man ska få använda sin blogg till det man vill skriva om, inga "borden" som livet är så fullt med ändå!
    Stora kramar till dig!
    /C.

    SvaraRadera
  4. Jag är också hemsk då för jag har inte ens en norsk flagga på min bild på Facebook, som man ju bör ha just nu. Ett enkelt sätt att döva rösten som säger att man borde göra mer än man gör.

    För jag väljer att hellre göra nånting varje dag istället. Det kanske inte syns eller hörs för alla men det gör det för den som det berör. Ett vänligt leende eller ett vänligt ord till en hemlös (som exempel) är värt mer för mig än tirader i en blogg.

    Jag förstår Kevin Carter; ibland känns det tungt med allt elände och det är plågsamt att vara den som bryr sig. Fantastisk bild!

    Fortsätt du vara ytlig här för vi som känner dig vet att du knappast är det IRL.
    Kram kombatant!

    SvaraRadera
  5. Jag tror vi behöver vårat ytliga vattenhål nu mer än någon gång. Tycker du bemöter kritiken på ett bra sett. Att man inte skriver betyder inte att man inte tänker.
    Kramar till dig!

    SvaraRadera
  6. Åsch. Någon verkar älska att hata dig?

    Det finns ju så många lager i oss alla, och vad man väljer att blogga om är upp till var och en. Att tro att det som skrivs i en blogg är allt i en människas liv är naivt.

    Kram och ha en fin dag vännen!
    L

    SvaraRadera
  7. Det där är ju bara löjligt. Jag menar, om alla bloggare skrev enbart om tragedin i Norge. Vad deprimerande det skulle vara. Jag tror vi alla behöver lite verklighetsflykt i ytlighetens tecken. Jag har också bara skrivit ett inlägg men det ska väl räcka. Jag använder i a f min blogg som min lilla flykt ibland. Att skriva om en massa feelgood och lyckliga djur och barn beskriver ju inte hela livet liksom. Och samma när jag läser bloggar. Vill jag läsa om Norgetragedin går jag in på nyhetstidningarnas sidor. Jag vill inte flashas av detta i varenda blogg jag läser om och om... Alla tycker vi väl att det är fruktansvärt det som hänt, men livet går ju trots allt vidare och hur skulle vi alla må om vi gick och tänkte på elände hela tiden...

    Kramar
    /Vivvi

    SvaraRadera
  8. Trött man blir!!! Om vi skulle tänka på allt ont i världen skull det inte finnas någon glädje alls!!!

    Keep up the good work!!

    Kram

    SvaraRadera
  9. HEJ instämmer verkligen med alla ovanstående skrivare.Vill jag höra om olyckan finns det radio tv som sänder det hela dagen och kvällarna.Det som hänt är hemskt och overkligt men vi måste få tänka på annat också det kan vi göra här tex.Världen är grym.Mvh Lena

    SvaraRadera
  10. Herregud, det finns väl massor av tragiska saker som man har med sig i tankarna varje dag men man behöver ju ett mått av varje....för att man inte skriver om det betyder ju inte att det inte finns!!!

    Änglakramar från Maria och Mr make (som också älskar din blogg...)

    SvaraRadera
  11. HEJ!!
    Nyss hittat din blogg,detta är första kommentaren!!
    Tycker den är såå LOVELY lagom dos av ALLT och som alla ovan skriver vi väljer själva att läsa och HUA va tråkigt om den bara skulle handla om Norge tragedin!! Tidningarna nyheterna på TV handlar ju hela tiden om detta...så dosen får vi nog!! Vill man ha den dosen kollar TV el läs!! Din blogg/ dina kombosar/dagens är bara såå bra du ger mig massor av inspiration och hjälp hittade en ny din städdagens, LÖÖÖV IT :)!!
    Skriv som du vill det är din blogg och jag iaf följer den med GLÄDJE!!!
    Vi lever i en grym värld och att folk är det via mail blir sura över en blogg att man är ytlig el vad denne mena ..GE SIG inte konstigt att det finns så mycket grymhet när människor stör sig hela tiden på ALLT sååå tröttsamt ledsamt !!

    Go girl i samma stil LOOOVE IT!!

    Kramar från en trogen ny bloggläsare

    TINA

    SvaraRadera
  12. Goaste Josanne som bjuder så fantastiskt mycket på dig själv - jag behöver våra pladdriga, klädfixerade yberytliga bloggar för att andas!
    Jag har inte heller gjort inlägg om de tragedier som pågår hela tiden omkring för jag behöver en paus från dem och då dyker jag in här i blogglandia. Som jag känner de flesta mollybloggare så är vi en samling mycket kärleksfulla människor som känner mycket och har mycket empati och sympati så ta inte åt dig ett endaste skvatt av de som försöker dämpa ditt bloggande. Massor av kärleksfulla kramar till dig,
    Loo

    SvaraRadera
  13. Hej snygging!
    Usch den bilden gav mig myrkryp... Förstår Kevin till fullo. Just därför håller jag mig enbart uppdaterad på det nödvändiga och stänger ute allt som medierna tydligen vill vi ska frossa o. Jag är alldeles för känslig. Jag gör vad jag kan både i vardagen med att hjälpa folk, skickar pengar till behövande, tar ett snack med en hemlös och ger en slant där oxå. Medmänskligheten och värmen från en annan människa är så lätt att ge men de flesta går bara förbi... Jag blundar i stort för nyheterna. Jag ville ha varit förbi norska ambassaden i går i Köpenhamn på väg hem för att lägga blommor där men jag valde att lösa några problem åt pappa i stället så jag hann inte. Nu är jag hemma och nöjd med mitt beslut. Pappa lever och drog nytta av min hjälp när den verkligen behövdes. Offren i Norge får massor av tankar från mig och det även om jag inte hann förbi med blommor. Jag gör vad jag kan. Att jag flyr undan från nyheter gör inte mig till en sämre människa. Jag skulle inte orka med att hjälpa andra om jag höll på att ta in alla olyckor i detalj. Det blir för mycket. Men jag är som sagt en väldigt känslig person. Nu riskerar jag säkert få skit för det. Att jag inte kollar nyheterna alltså... Nog om det.
    Jättekram och massor kärlek till både dig o alla andra Mollysystrar!
    /Tina

    SvaraRadera
  14. Bra skrivet Josanne. Det är jättehemskt det som har hänt i Norge men det den pågående svältkatastrofen i Afrika pratas det inte så mycket om. Är det för långt bort? Jag undrar om de som skickar mejl till dig har skänkt några pengar för att hjälpa de svältande barnen? Det har jag gjort i alla fall och hoppas att alla i Mollylandia gör det.
    Kram Charlotte i Borlänge

    SvaraRadera
  15. Bra svar på tal! Jag har inte och kommer inte att ha ett endaste litet inlägg om Norge - det är liksom för mycket sorg ovanpå allt det andra. Liksom de flesta andra läser jag det jag orkar/vill i andra medier. Jag hänger här hos dig för att jag gillar din stil och jag gillar DIG :)
    Många kramar

    SvaraRadera
  16. Tusen miljoner tack för era kommentarer! De betyder supermycket! Jag skulle vilja svara er alla lite mer personligt men tyvärr räcker inte tiden till för det just nu… Men ni är bäst, bara så ni vet! Massa Kram till er allihop!

    SvaraRadera
  17. Hej!

    Jag tycker så mycket om både dig och din blogg och har man mött dig så vet man att du är en allt annat än ytlig människa. Det finns så oändligt mycket lidande och ondska i vår värld, lidande och ondska som vi skulle kunna göra någonting åt om vi på djupet verkligen ville.
    Listan på grymhet kan tyvärr göras hur lång som helst och ändå måste vi våga tro, hoppas på att livet går vidare och någonstans segrar.
    Även jag har fått en massa skäll för vad jag borde ha gjort och inte ha gjort, människor som inte har en aning vad man faktiskt gör tar sig rätten att tycka en massa.

    Många kramar till dig från Eva

    SvaraRadera
  18. Hej Igen!

    Själv är jag så ytlig så att jag är ledsen över att ett drömplagg på Tradera visade sig vara både trasigt och smutsigt när det kom och säljaren "har inte möjlighet" att ta det tillbaka utan tycker att jag kan sälja det vidare om jag om jag inte vill ha det. Jag skulle inte drömma om att sälja det vidare.
    Vad gör man, någon?

    Kram igen från Eva

    SvaraRadera
  19. Jag blir så matt, att någon bara orkar tycka till om en sådan sak att sätta sig och skriva ett mail. Orka liksom!!! Jag tycker vi drunknar i det hela via media ändå. Alla känner vi för Norge och det är oerhört tragiskt men life goes on. Oavsett vi vill eller ej....
    Som så många gånger innan - din blogg och då bestämmer du vad du vill skriva om! Basta!
    Kram

    SvaraRadera
  20. Eva: Tror du att du kan varna säljaren att du kommer ge ett negativt och kanske få denne på bättre tankar ang. affären.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Vilken idiot rent ut sagt som skickat så till dig!
    Ibland blir jag så jäkla trött på människor så det står mig upp i halsen.
    Tror folk att man är ytlig bara för att man inte nämner det som hänt på sin blogg?!
    Helt sinnes isåfall.

    kram till dig!

    SvaraRadera